Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bijna alle studenten kiezen ervoor om na de bachelor Natuur- en Sterrenkunde nog een aansluitende masteropleiding te volgen. Met de master kan je je verdiepen in jouw interesses. Na je master kan je de onderzoekskant op of ga je het werkveld in. Enkele beroepen, waaronder het docentschap, staan verderop op deze pagina genoemd. Heb je vragen? Ga in gesprek met een docent, ouderejaarsstudent of het UvA Career Centre.

Masteropleidingen

Wil je verder met een master op het gebied van Natuur- en Sterrenkunde? De UvA en de VU hebben een zeer ruim aanbod aan masterprogramma‘s. 

Benieuwd naar welke masteropleiding studenten kiezen na het afronden van de bachelor Natuur- en sterrenkunde aan de UvA en VU? Kijk op de website van Studiekeuze123.

Aansluitende masteropleidingen aan de UvA en VU

Overige UvA-masters

Zoek je naar een andere master? Bekijk het hele UvA masteraanbod

Beroepen voor natuur- en sterrenkundigen

Een afgeronde studie in Natuur- en Sterrenkunde geeft je een mooie start op de arbeidsmarkt. Doordat je goed getraind bent in analytisch denken en het doorzien van complexe problemen, ben je interessant voor veel hightech bedrijven en onderzoeksinstellingen. Denk aan ASML, Philips en ESA, banken en consultancy, maar ook aan overheden, in het onderwijs of in de wetenschapscommunicatie. Een carrière in het wetenschappelijk onderzoek behoort ook tot je mogelijkheden. Een groot deel van de afgestudeerden gaat, na een master, door in het wetenschappelijk onderzoek via een promotietraject. Zo breed als het vakgebied is, zo veel richtingen kun je na je studie nog op.

Beroepen in High-tech en Ontwikkeling
  • Onderzoeker/promovendus

    Kies je er voor om na de masteropleiding verder te gaan in het onderzoek, dan volg je eerst een vierjarig promotietraject dat je afrondt met een proefschrift. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek aan een universiteit of onderzoeksinstituut zoals Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica) of AMOLF (Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica), maar dat kan ook bij een Research and Development afdeling van een bedrijf zoals bijvoorbeeld Philips of DSM.

    Lees hier over het onderzoek naar neutrino's op 3000 meter onder zeeniveau van Karel Melis , promovendus aan de UvA

  • Klinisch fysicus

    Als klinisch fysicus houd je je voornamelijk bezig met de kwaliteit van de medische apparatuur in een ziekenhuis. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van richtlijnen en werkinstructies, het doen van kwaliteitsmetingen aan de apparatuur, en adviseren bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. Of denk aan het juist het oplossen van problemen met de huidige apparatuur of het geven van adviezen voor individuele patiënten.

  • Productontwikkelaar

    Als productontwikkelaar houd je je bezig met het bedenken en verbeteren van producten. Ook kijk je welke nieuwe toepassingen er van bestaande producten mogelijk zijn. Door je natuurkundige achtergrond ben je vaak betrokken bij de technische kant van de ontwikkeling. Ook werk je binnen een bedrijf samen met mensen van verschillende afdelingen, zoals management, marketing en sales.  

Beroepen in Management en Consultancy
  • Consultant

    Als consultant adviseer je bedrijven hoe zij hun organisatie en processen het beste kunnen inrichten. Daarvoor analyseer je eerst het probleem dat een organisatie heeft of het proces dat verbeterd moet worden en op basis van jouw analyse stel je een advies op.

    Lees hier het verhaal van Jonathan Derei, consultant bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

  • Data scientist

    Als data scientist verwerk je grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen, oftewel ‘big data’, en zet deze om naar bruikbare informatie voor anderen. Naast het analyseren van de data maak je ook voorspellingen door data te extrapoleren en modellen te bouwen.

Beroepen in Science en Society
  • Leraar

    Naast bedrijfsleven en onderzoek kun je ook het onderwijs in. Aan academisch opgeleide natuurkundeleraren bestaat nu al een tekort, en dat tekort wordt alleen maar groter. Je kunt in de bachelor via de minor educatie eentweedegraadsbevoegdheid halen. Met de educatievariant in de masteropleiding behaal je dan je eerstegraadsbevoegdheid. Ook bestaat er de mogelijkheid om na je master via een combinatietraject (met onderzoek, met lesgeven of met werken in het bedrijfsleven) een eerstegraadsbevoegdheid te halen.

  • Wetenschapsjournalist

    Als je het leuk vindt om je kennis over te brengen op anderen dan kunt je dat behalve in het onderwijs ook bij diverse andere organisaties doen als wetenschapsjournalist of wetenschappelijk redacteur. Denk aan wetenschapsredacties en wetenschappelijke tijdschriften of musea.

    Lees hier het verhaal van Anna Gimbrere, freelance wetenschapsredacteur VPRO en NTR