Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waar gaat Scheikunde over?

Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. Als student Scheikunde duik je in de wereld achter de reacties die je hebt geleerd. Je verdiept je in de structuur en eigenschappen van moleculen en leert nieuwe moleculen ontwerpen die je ook in het laboratorium gaat maken. Scheikunde aan de universiteit is daarnaast veel meer verbonden met andere disciplines, zoals biologie, natuurkunde, wiskunde, data science en kunstmatige intelligentie. Je kijkt bijvoorbeeld hoe moleculen in levende cellen werken, zodat je medicijnen kunt ontwikkelen en heel gericht ziektes kunt opsporen. Ook leer je computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen of voorspellen. 

Vijf redenen om Scheikunde in Amsterdam te studeren

Bedenk oplossingen voor actuele vraagstukken

Lees meer
Je leert op moleculair niveau antwoorden bedenken op uiteenlopende maatschappelijke vragen. Bijvoorbeeld hoe je grondstoffen zoals fosfor terugwint uit afval, hoe je medicijnen van de toekomst ontwerpt en hoe je waterstof handig en veilig als brandstof kunt gebruiken.

Ontdek de veelzijdigheid van scheikunde en kies je eigen studiepad

Lees meer
In het eerste jaar ontdek je hoe veelzijdig scheikunde is doordat je vakken volgt in alle vier richtingen van de chemie. Vanaf het tweede jaar verdiep je je in de onderwerpen die jij het meest interessant vindt en bepaal je zelf je eigen studiepad.

Profiteer van de expertise van twee universiteiten (Joint degree UvA en VU) 

Lees meer
De bachelor Scheikunde in Amsterdam is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.

Breng theorie gelijk in de praktijk door de vele practica en projecten

Lees meer
Een belangrijk deel van je opleiding bestaat uit practica. Wat je in de hoorcolleges leert, zie je gelijk in de practica terug. In het tweede jaar werk je al mee aan een echt wetenschappelijk onderzoeksproject aan de UvA of de VU. In je derde jaar loop je stage bij een onderzoeksgroep of bijvoorbeeld bij het Amsterdam UMC, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) of bij een bedrijf als DSM.

Begeleiding in tutorgroepen

Lees meer
In het eerste jaar word je begeleid door een ouderejaarsstudent in een tutorgroep, zodat je snel je weg vindt in je studie. De groepen waarin je werkt zijn klein dus er is veel persoonlijke aandacht en je leert elkaar snel kennen.
UvA-VU logo
Flip van Marle, Scheikunde student
Copyright: Flip van Marle
'Als student Scheikunde ben je veel bezig met practica, onder andere in het lab. Sommige studenten vinden het labwerk spannend. Je werkt immers met gevaarlijke stoffen. Er zijn ook mensen die ontdekken dat ze theoretische chemie leuker vinden dan labwerk.' Flip van Marle ,Scheikunde student Lees wat onze studenten zeggen over de opleiding

Major Moleculaire levenswetenschappen van start in 2024-2025

Liggen jouw interesses zowel bij Biochemie, Scheikunde, (Moleculaire) Biologie, Biomedische wetenschappen en (Bio)informatica en Kunstmatige intelligentie? Vanaf 2024-2025 kun je in jaar 2 starten met de major Moleculaire levenswetenschappen

Past Scheikunde bij jou? 

  • Je bent nieuwsgierig naar de bouwstenen van leven
  • Je wil leren hoe je nieuwe materialen en duurzame oplossingen kunt ontwikkelen
  • Je hebt een vwo-diploma met de volgende profielen en vakken. Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid:
    - met wiskunde B en natuurkunde Economie en Maatschappij
    - met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde Cultuur en Maatschappij
    - met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde

Studiebeurs voor talentvolle scholieren

Heb jij interesse in de bachelor Scheikunde in Amsterdam? Voor gemotiveerde, talentvolle scholieren met een bètaprofiel zijn nu 20 studiebeurzen beschikbaar. Heb je een 8 gemiddeld voor de exacte vakken op basis van je schoolonderzoeken? Dan maak je kans op een studiebeurs van 2500 euro.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Scheikunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
55012
Locatie
UvA Science Park en VU Campus