In elke levende cel vind je een netwerk van chemische reacties. Deze netwerken van interacties noemen we in de biochemie en biologie een systeem. In deze major bestudeer je verschillende systemen en de rol die moleculen hierin spelen. Als je weet hoe een systeem precies werkt en waarom het uit balans raakt, kun je omstandigheden creëren waardoor dat niet meer gebeurt. Dit doe je door het analyseren van grote hoeveelheid data uit experimenten. Met kennis van informatica en Artificial Intelligence (AI) bouw je modellen die kunnen voorspellen hoe een cel zich in verschillende omstandigheden gedraagt. Zo kun je bijvoorbeeld een enzym aanpassen zodat het gebruikt kan worden voor de productie van een biobrandstof. Je kunt moleculen gebruiken om een gen op te sporen die een bepaalde ziekte veroorzaakt. Of je maakt een computermodel om de vouwing van een eiwit na te bootsen.
Het eerste jaar van je bachelor volg je het reguliere programma van Scheikunde op het Science Park van de UvA en de VU Campus. Je bouwt een stevige basiskennis op in de vier richtingen binnen de chemie: Sythesis and Sustainability, Chemistry of Life, Analytics and Photonics en Quantum and Computing.
Vanaf jaar 2 kun je kiezen om je te specialiseren in de moleculaire levenswetenschappen met deze major. Je volgt vakken die op het grensvlak liggen van de scheikunde, biologie en biomedische wetenschappen.
In het eerste semester werk je aan je basiskennis van de biologie in de vakken Cellulaire responsen en Genetica en evolutie. Je leert hoe cellen functioneren in hun omgeving en hoe dit op moleculair niveau geregeld wordt. Je bestudeert ook hoe je genen in kaart brengt en de basis van DNA replicatie. Daarnaast ga je verder met de vakken in de richting Chemistry of Life en Analytics and Photonics, zoals Bioorganic Chemistry, Biochemistry, Essentials of Analytical Chemistry en Molecular Spectroscopy. Je leert ook wetenschappelijk programmeren. Deze kennis heb je in het derde jaar nodig om verzamelde data te verwerken en te verklaren.
Je sluit het jaar af met een miniscriptie over een onderwerp in de moleculaire levenswetenschappen.
In het eerste semester van het derde jaar volg je in je vrije keuzeruimte vakken in de moleculaire levenswetenschappen, zoals Moleculaire technieken, Practicum Advanced Genomics en Gene Regulation. Je leert onder andere verschillende technieken om eiwitten te kloneren, grote data sets met DNA analyseren en onder welke omstandigheden een gen geactiveerd wordt. Daarnaast volg je het scheikundige vak Organic Chemistry. Om systemen te analyseren en de data uit je experimenten te interpreteren, kies je nog een keuzevak in de bioinformatica of scheikunde.
In de tweede helft van het derde jaar volg je het vak Biomolecular modeling. Je leert hoe je simulaties maakt van proteïnen en DNA op atomair niveau. Daarnaast doe je een literatuur onderzoek. In je afsluitende bachelorproject doe je zelfstandig onderzoek in de moleculaire levenswetenschappen. Hierover schrijf je je scriptie. Na afronding van je bacheloropleiding ontvang je de titel Bachelor of Science (BSc).
Je bent nieuwsgierig naar hoe organismen werken op een genetisch, biochemisch en cellulair niveau
Je wilt leren hoe je bij kunt dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zoals stress bij planten door klimaatverandering en de toename van ziektes zoals diabetes bij mensen
Je houdt ervan om met een analytische blik naar biochemische vraagstukken te kijken
Je wilt programmeren, scheikunde en biologie combineren
Als je de bachelor Scheikunde met de major Moleculaire levenswetenschappen afgerond hebt, heb je alle kennis in huis om door te gaan in de volgende masteropleidingen in Amsterdam:
Tijdens je studie sta je er niet alleen voor. Je krijgt in elke fase van je studie de persoonlijke begeleiding die past bij de specifieke vragen van dat moment.
De vraag naar scheikundigen met kennis van de moleculaire levenswetenschappen zal de komende jaren verder toenemen.
Bekijk hier voorbeelden van beroepen waar onze afgestudeerden in terecht zijn gekomen.
Heb je specifieke of persoonlijke vragen over deze major? Stuur dan een e-mail naar de coördinatoren van deze major: Rob Schuurink en Sape Kinderman.