“Ik ben afgestudeerd op pulserende magnetars, ik hield me dus bezig met explosies op hoogmagnetische neutronensterren. Nu is dat binnen de sterrenkunde een mooi onderwerp, maar er is niet direct een logische vervolgstap in de vorm van een baan. Meer dan driekwart van mijn medestudenten ging door met onderzoek, maar dat was niets voor mij. Via Eerst de Klas heb ik een traineeship gedaan, waarbij ik meteen voor de klas mocht en één dag per week kon meekijken bij een bedrijf. Ook dat was niets voor mij, na een jaar ben ik daarmee gestopt. Ik volg altijd mijn hart, of beter gezegd: mijn plezier. Ik wil dingen doen die ik leuk vind, ik ben nooit een planner geweest. Dus toen een vriend me wees op een technisch traineeship bij energiebedrijf Alliander, heb ik me daar aangemeld. Zij focussen tevens op persoonlijke ontwikkeling, dat leek me wel goed. Als echte beta kon het geen kwaad mijn zachte kant wat beter te ontwikkelen.”
“Voor de goede orde: ik ben nooit een nerd geweest. Na de havo en een jaartje Aviation op het hbo kwam ik er pas na een testdag achter dat natuur- en sterrenkunde wel iets voor mij zouden kunnen zijn. Ik houd van analyseren en deduceren – en dat is wat ik in mijn huidige baan ook veel moet doen. Bij Alliander kreeg ik tijdens mijn traineeship als eerste opdracht om data te analyseren van een experiment over prijsprikkels en gedragsverandering. Ik wist: dit kan ik, in een berg data op zoek gaan naar de significante effecten. De tweede opdracht was te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor het energienetwerk als er meer ‘nul op de meter’-huizen bijkomen; hoe zit het dan met de benodigde vermogens, hoe moet het net dan worden aangepast? Ik begon het steeds leuker te vinden en dat is ook de richting die ik vervolgens op ben gegaan: hoe kunnen we dit bedrijf technisch en strategisch voorbereiden op de toekomst?”
“Inmiddels geef ik leiding aan verschillende teams die zich daarmee bezighouden. Met innovatie bijvoorbeeld: hoe kunnen we zonneparken slimmer aansturen? Wat is een toekomstbestendig netontwerp voor elektriciteit en hoe ziet dat voor gas eruit? We hebben ook beleidsadviseurs die nadenken over hoe het laagspanningsnet optimaal kan worden benut en softwareontwikkelaars om dit te kunnen automatiseren. Mijn rol is daarbij niet met die technici de diepte ingaan, hoe leuk dat soms ook kan zijn, maar erop te vertrouwen dat zij de details beheersen. Ik bewaak de grote lijnen, stel kaders en zorg dat ik enigszins begrijp wat ze aan het doen zijn, zodat ik de richting en voortgang kan begeleiden. Erg leuk werk, hoor. Dat is dan ook mijn tip aan alle scholieren en studenten: richt je op wat je leuk vindt, dan kom je altijd uit bij een studie of baan die je zal liggen.”