
We leggen verbanden tussen bijvoorbeeld de corona-pandemie en de quarantainemaatregelen in het veertiende-eeuwse Venetië, en tussen de Franse Revolutie en slavenopstanden op suikerplantages in Haïti. Maar we bestuderen ook aan welke vrouwen we het algemeen stemrecht hebben te danken, en wat de kroegen in Amsterdam ons vertellen over de geschiedenis van de arbeidersbeweging en vrijetijdsbesteding.
We kijken daarbij niet alleen kritisch naar oude manuscripten, brieven, kranten en kaarten, maar vragen we ons ook af wat grafstenen, oude graffiti, voedselresten, beeld, geluid en zelfs het landschap ons kunnen leren. De digitale wereld speelt eveneens een cruciale rol in ons onderwijs, waarbij we verkennen hoe AI, interactieve kaarten en 3D- of 4D-reconstructies ingezet kunnen worden in historisch onderzoek.
De opleiding start met een intensieve kennismaking met het verleden vanuit een wereldhistorisch perspectief. Daarnaast leer je in kleinschalige werkcolleges wat het betekent om dat verleden zelf te onderzoeken: wat voor soorten vragen stellen historici over het verleden, hoe en waar vind je informatie om die vragen te kunnen beantwoorden en hoe presenteer je je bevindingen aan een publiek? Er is voldoende ruimte om je eigen belangstelling te verdiepen, niet alleen in het vaste programma, maar ook via keuzevakken, een minor of een stage. Je kunt ook kiezen voor een studieverblijf aan een buitenlandse universiteit.
Als je de bachelor Geschiedenis in deeltijd studeert, heb je geen apart programma: het is een dagopleiding en je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Het belangrijkste verschil met het voltijdprogramma is dat je per studiejaar minder vakken volgt. Deeltijdstudenten volgen één vak per blok; het deeltijdprogramma duurt zes jaar. Je kunt de opleiding eventueel ook sneller afronden als je meer tijd kunt vrijmaken, of als je recht hebt op vrijstellingen voor bijvoorbeeld keuzevakken.
Net als voor voltijdstudenten geldt er een bindend studieadvies (BSA): in het eerste studiejaar moet je minimaal 24 EC behaald hebben om je opnieuw te kunnen inschrijven voor het tweede studiejaar. Het collegegeld voor een deeltijdopleiding ligt iets lager dan het tarief voor voltijdopleidingen. Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering.