Van wie is de geschiedenis?
Wie maakt nu precies de geschiedenis, welke stemmen horen we en wie vinden we terug in het archief? Maartje van Gelder, universitair hoofddocent Vroegmoderne geschiedenis, bestudeert stedelijke voedselprotesten tussen 1500 en 1800, waarbij zij ook op zoek gaat naar de politieke impact van protesten en hun samenhang met de klimaatcrisis van die tijd.
Historici zagen voedselprotesten, vaak geleid door vrouwen, lange tijd niet als politiek gemotiveerd, maar als een reactie op honger. Volgens Van Gelder zegt dit vooral dat tijdgenoten protesterende vrouwen niet erkenden als politieke actoren. Historici hebben die blinde vlek deels overgenomen.
Om beter te begrijpen hoe stedelijke samenlevingen omgingen met klimaatverandering onderzoekt Van Gelder ook het verband tussen voedselprotesten en de Kleine IJstijd, met zijn strenge winters en natte zomers. Hierdoor volgden misoogsten elkaar op en stegen de broodprijzen. Haar aandacht gaat uit naar protesten in de Nederlandse Republiek, de Italiaanse staten en het Osmaanse rijk.