Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Digitale technologieën hebben sterke invloed op de manier waarop we democratisch bestuur en juridische systemen organiseren. Onze digitaal verbonden wereld biedt innovatieve, nieuwe hulpmiddelen en ongelimiteerd toegang tot informatie en democratische participatie. Deze ontwikkelingen bieden kansen, maar ook uitdagingen, voor de bescherming van de democratie.

Digitale technologieën veranderen het concept van burgerschap, aangezien onze identiteiten in de digitale samenleving de som worden van talloze personen, bezittingen en contexten. Burgerschap in een digitale samenleving vereist daarom nieuwe vaardigheden, competenties, attitudes en gedrag. De digitale samenleving biedt kansen zoals deelname aan de democratie, maar ook problemen zoals afnemend vertrouwen in regeringen, toenemende polarisatie, digitale uitsluiting en vooringenomenheid, en de verspreiding van desinformatie. Digitale platforms versterken dergelijke ongewenste effecten en beheersen de consumptie op nieuwe manieren door bijvoorbeeld chatbots, social media influencers, nep-adverteerders of virtuele assistenten. Bovendien kunnen digitale technologieën en de algoritmen die ermee gepaard gaan ongelijkheden onder burgers bevestigen en versterken, aangezien niet iedereen in gelijke mate van de voordelen kan profiteren.

Onderzoeksthema's

Deze ontwikkelingen vereisen onderzoek naar:

  • Hoe kunnen we digitaal burgerschap begrijpen en ontwikkelen?
  • Hoe beïnvloeden platforms digitaal burgerschap en hoe kunnen we ongewenste invloeden bestrijden?
  • Versterken digitale technologieën ongelijkheden onder burgers en hoe kunnen we de digitale kloof tegengaan?

Aangezien digitaal burgerschap en de impact van digitale technologie complexe maatschappelijke vraagstukken zijn, streven we naar een integratieve onderzoeksaanpak. Daarom beantwoorden we deze vragen met een interdisciplinaire benadering om te begrijpen hoe onderwijs, communicatie, wet- en regelgeving, politiek, economie, infrastructuren en technologisch ontwerp kunnen bijdragen. Tegelijkertijd onderzoeken we digitaal burgerschap op micro (individueel), meso (organisatorisch en institutioneel) en macro (maatschappelijk) niveau.

Onderzoeksprojecten

Impact

De Honours-module 'Burgerschap, Democratie en Onderwijs in een Digitale Wereld' en het OpenStad-project onderzoeken de transformerende impact van digitale technologieën op maatschappelijke betrokkenheid en burgerschap. Deze initiatieven streven ernaar digitaal burgerschap te begrijpen en te verbeteren door middel van interdisciplinair onderwijs en praktische toepassingen in lokaal bestuur.

Honours programme

Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) biedt diverse interdisciplinaire honoursmodules aan voor studenten die meer uit hun (bachelor)studie willen halen. De honoursmodules staan open voor alle bachelorstudenten van de UvA, VU en het AUC. Als groep bieden wij de module 'Burgerschap, Democratie en Onderwijs in een Digitale Wereld' aan. In deze module worden verschillende perspectieven uit de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en recht op het thema 'Burgerschap, Democratie en Onderwijs in een Digitale Wereld' besproken, waardoor studenten zich kunnen verdiepen in het thema met een dubbele focus: theoretisch begrip en praktische toepassing door middel van interventies.

OpenStad-project

Lokale overheden nemen dagelijks beslissingen die de directe leefomgeving van hun burgers beïnvloeden. Digitale participatieplatforms kunnen helpen burgers te betrekken bij dergelijke besluitvormingsprocessen voor het openbaar beleid. Hoewel digitale participatieplatforms burgers in staat stellen deel te nemen aan het besluitvormingsproces van lokale overheden, blijkt uit onderzoek dat vooral jonge burgers de weg naar deze platforms niet goed weten te vinden. Om beter te begrijpen waarom jongeren in Amsterdam wel of niet deelnemen aan OpenStad, een platform ontwikkeld en gebruikt door de gemeente Amsterdam, beoogt het voorgestelde onderzoek de barrières voor jongeren om OpenStad als platform te gebruiken te onderzoeken.

Verbonden onderzoekers

Dit onderzoeksprogramma wordt gefinancierd door het SSH Sector Plan, waar vier faculteiten aan meewerken: de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB), de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) en de Faculteit Maatschappij & Gedrag (FMG).

Contact

Om in contact te komen met SSH stuur je een bericht naar een van de uitgekozen programmagroepleiders (Guda van Noort (FMG; Voorzitter), Esther Weltevrede (FGw), Peter van Baalen (FEB) and Tamar de Waal (FdR)), die de structuur van het programma bepalen en verantwoordelijk zijn voor het beleid en de inhoud.