Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het studieprogramma van de bachelor Informatiekunde (Data Science en Mensgerichte Informatica) laat je kennismaken met de verschillende disciplines waaruit het vakgebied bestaat, namelijk: computerwetenschappen, cognitieve en sociale wetenschappen, informatie- en systeemtheorieën, evenals relevante onderwerpen uit de geesteswetenschappen. Je leert wat informatie is en je kijkt naar hoe informatie in het algemeen wordt gebruikt. Je leert de wereld systematisch te interpreteren en te evalueren, waarbij je kijkt naar mens-computer interacties, computationele systemen en structurele relaties die zich voordoen in technologie, organisaties en de maatschappij. Je leert hoe je de kennis uit deze disciplines kunt gebruiken om maatschappelijk relevante kwesties te analyseren en mogelijk te verbeteren. Je ontwikkelt ook praktische ontwerp- en programmeervaardigheden. Daarnaast besteden we aandacht aan het ontwikkelen van academische vaardigheden zoals communiceren, schrijven en presenteren en oriëntatie op de arbeidsmarkt.

Opbouw studiejaar

Een studiejaar bestaat uit vier periodes van acht weken en twee periodes van vier weken. In de blokken van acht weken volg je doorgaans twee vakken met hoorcolleges, werkcolleges en practica. Ieder jaar werk je in de periodes van vier weken aan een project waarin de vier richtingen van de informatiekunde samenkomen. Deze projecten doe je samen met je medestudenten onder begeleiding van een docent. Daarnaast volg je het hele jaar door het practicum Academische vaardigheden (jaar 1) of Oriëntatie en Reflectie (jaar 2). De meeste vakken worden afgesloten met één of meerdere toetsen, zoals een schriftelijk of mondeling tentamen, een werkstuk of een eindpresentatie. 

Tijdsverdeling

Per week ben je ongeveer 40 uur met de studie bezig. Hiervan bestaat de helft uit contactonderwijs op het Science Park. De andere helft van de tijd gebruik je voor zelfstudie. Je doet al je werk op je eigen laptop, die je altijd bij je hebt. Je laptop moet aan een aantal minimumeisen voldoen.

Vier richtingen in de Informatiekunde

Informatiekunde aan de UvA is onder te verdelen in vier richtingen: Data Science, Informatiesystemen, Mens-computer Interactie en Sociaal-technische systemen. Deze vier richtingen zijn de bouwstenen van je vakken. In ieder vak houd je bezig met een van deze richtingen of een combinatie ervan.  

Studieprogramma per jaar
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Keerpunten in de informatiewetenschappen
    Blok 1
    6
  • Inleiding Logica
    Blok 1
    6
  • Programmeren IK
    Blok 2
    6
  • Wiskunde voor Information Studies
    Blok 2
    6
  • Analyseproject
    Blok 3
    5
  • Practicum Academische vaardigheden 1
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    1
  • Interaction Design
    Blok 4
    6
  • Introduction to Modelling System Dynamics
    Blok 4
    6
  • Modelleren en ontwerpen
    Blok 5
    6
  • Network Science
    Blok 5
    6
  • Information Visualisation
    Blok 6
    6
  • Practicum Academische vaardigheden 2
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    1
Verplicht vak
Keuzevak
Mogelijkheden tijdens je studie
Meestgestelde vragen