Als tiener had ik al een grote passie voor de IT. Ik had eens een computer in elkaar gezet en wist alles over de laatste gadgets. Omdat ook de mensenkant van de IT me erg trok, leek Informatiekunde mij de perfecte studie. Achteraf gezien was het ook echt wat ik zocht. Bij de opleiding leer je de harde it-skills, maar je verdiept je ook in organisatievraagstukken. Nu ik werk als business intelligence consultant bij Capgemini, merk ik elke dag hoe belangrijk dat laatste is. Als BI ontwikkelaar programmeer ik oplossingen om informatie uit grote hoeveelheden data te halen, maar daarvoor moet ik eerst in contact komen met de opdrachtgever om te weten te komen wat ze precies willen. De interactie met mensen speelt in mijn werk een grote rol. Mensen denken soms dat je als informatiekundige ergens weggestopt in een keldertje zit te programmeren, maar je werkt juist veel met mensen.
Als business intelligence consultant help ik organisaties met datagedreven vraagstukken. Organisaties hebben vaak wel data, maar ze kunnen hier nog niet de gewenste inzichten en informatie uithalen. Ik schreef mijn bachelorscriptie al bij een consultancybedrijf over de vraag of je met machine learning kunt voorspellen of iemand gaat uitvallen in het onderwijs. Machine learning kan met een bepaalde zekerheid iets zeggen over een uitkomst door middel van patronen in data.
Tijdens het schrijven van mijn bachelorscriptie ontdekte ik dat een baan in de consultancy mij erg aansprak. Het leuke aan mijn werk vind ik dat ik betrokken ben bij zowel het advies als de implementatie. Na de bachelor heb ik eerst een jaar als junior consultant gewerkt bij het bedrijf waar ik ook mijn scriptie schreef. Maar ik merkte dat ik mezelf nog te jong vond om te werken en ben daarom de master Information Systems gaan doen aan de Universiteit van Lund. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Capgemini.
De bachelor was voor mij de basis voor mijn zoektocht naar wat ik leuk vond. Je krijgt ontzettend veel verschillende vakken, waaronder echte IT-vakken, maar ook businessvakken. Dat is de uitgelezen kans om uit te vinden wat bij je past. Ook heb ik in de bachelor veel onderzoeksvaardigheden geleerd, zoals kritisch nadenken en het doorgronden van een probleem. Dat kan ik nu weer goed gebruiken bij het achterhalen van de wensen van de klant. Ook vakken als programmeren en databases hebben een goede basis gelegd voor mijn skills op dit gebied. We hadden een heel gezellig jaar. Met een paar oud-studiegenoten spreek ik nog steeds regelmatig af.
Voor Informatiekunde heb je vooral interesse in IT nodig. Een bèta-achtergrond kan je een voorsprong geven bij vakken als programmeren, maar met de juiste instelling kan je een heel eind komen. Het is de geschikte studie voor jou als je meer wilt weten over toepassingen van IT binnen organisaties. Informatietechnologie op zichzelf lost niks op, het gaat altijd om de context waarin het waarde kan opleveren. En juist deze context leer je bij Informatiekunde.