In elke levende cel vind je een netwerk van chemische reacties. Deze netwerken van interacties noemen we in de biologie een systeem. In deze major bestudeer je verschillende systemen en de rol die moleculen hierin spelen. Als je weet hoe een systeem precies werkt en waarom het uit balans raakt, kun je omstandigheden creëren waardoor dat niet meer gebeurt. Dit doe je door de grote hoeveelheid data die uit experimenten komt te analyseren. Met kennis van informatica en Artificial Intelligence (AI) bouw je modellen die kunnen voorspellen hoe een cel zich in verschillende omstandigheden gedraagt. Zo kun je bijvoorbeeld gepersonaliseerde medicijnen ontwikkelen die op een hele specifieke plek in het lichaam actief worden. Of je kunt een plant beschermen tegen aanvallen van plagen en resistent maken tegen ziektes. Of planten kweken die tegen veranderende weersomstandigheden kunnen en toch genoeg opbrengst leveren.
Het eerste jaar van je bachelor volg je het reguliere programma van Biologie op het Science Park van de UvA. Je bouwt een stevige basiskennis op in de ecologie, evolutiebiologie, gedragsbiologie en de moleculaire en cellulaire biologie.
Vanaf jaar 2 kun je kiezen om je te specialiseren in de moleculaire levenswetenschappen met deze major. Je volgt vakken die op het grensvlak liggen van de biologie, scheikunde en biomedische wetenschappen.
In het eerste semester werk je aan je basiskennis van de scheikunde. Je volgt vakken als Introduction to Chemistry, Introduction to Organic Chemistry en Mathematics for Chemical Sciences bij de bachelor Scheikunde. Deze vakken volg je deels bij de Vrije Universiteit en deels op het Science Park van de UvA. Je verdiept je ook in de technieken in de moleculaire levenswetenschappen en leer je wetenschappelijk programmeren. Deze kennis heb je in het tweede semester nodig om de data die je in het lab verzamelt te verwerken en te verklaren.
In het tweede semester is je kennis van de scheikunde op peil en duik je in de wereld van de moleculaire levenswetenschappen. Je leert in het vak OMICS in de biomedische wetenschappen verschillende experimentele technologieën zoals sequencing en massaspectroscopie. Daarnaast leer je systemen analyseren en hoe je je data moet interpreteren (bioinformatica). Je sluit het jaar af met een miniscriptie over een biomedisch onderwerp.
Het eerste semester van je derde jaar bestaat uit keuzeruimte. Je kiest zelf vakken uit een uitgebreid aanbod aan vakken binnen de Moleculaire levenswetenschappen. Je kunt er ook voor kiezen om je kennis te verbreden en vakken bij een andere opleiding te volgen, bijvoorbeeld neurobiologie, biomedische wetenschappen, evolutionaire psychobiologie, scheikunde of informatica en kunstmatige intelligentie. Een andere mogelijkheid is om via de UvA een semester in het buitenland studeren.
Het derde jaar sluit je af met twee vakken in de biologie, Quantitative Biology en Research Project Design and Planning. Deze vakken bereiden je voor op je Bachelorproject. In dit afsluitende project doe je zelfstandig een onderzoek in de moleculaire levenswetenschappen. Hierover schrijf je je scriptie. Na afronding van je bacheloropleiding ontvang je de titel Bachelor of Science (BSc).
Tijdens je studie sta je er niet alleen voor. Je krijgt in elke fase van je studie de persoonlijke begeleiding die past bij de specifieke vragen van dat moment.
Als je de bachelor Biologie met de major Moleculaire levenswetenschappen afgerond hebt, heb je alle kennis in huis om door te gaan in de volgende masteropleidingen bij de UvA:
Een master aan een andere universiteit in Nederland of buitenland behoort ook tot je mogelijkheden.
De vraag naar biologen met kennis van de moleculaire levenswetenschappen zal de komende jaren verder toenemen.
Bekijk hier voorbeelden van beroepen waar onze afgestudeerden in terecht zijn gekomen
Heb je specifieke of persoonlijke vragen over deze major? Stuur dan een e-mail naar de coördinatoren van deze major: Rob Schuurink en Sape Kinderman