Waarom is het niet slim om een nacht door te leren voor je examen? Hoe kan het dat sommige mensen verslaafd raken aan alcohol of sigaretten en anderen niet? Kun je persoonlijkheid terugvinden in je brein? Wat is verliefdheid biologisch gezien eigenlijk? Dit soort vragen ga je leren beantwoorden aan de hand van theorie en onderzoek in de opleiding Psychobiologie.
🦄 Focus je volledig op het menselijk brein
De hersenen zijn het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we al veel over de ontwikkeling en werking van de hersenen, maar er is ook nog ontzettend veel te ontdekken. Als student Psychobiologie bestudeer je de werking van het brein op alle niveaus: van molecuul tot de menselijke geest. Je leert bijvoorbeeld hoe het zenuwstelsel is opgebouwd, hoe neuronen werken en wat de relatie is tussen het brein en menselijk gedrag. Door technieken als EEG en fMRI, die hersenactiviteit zichtbaar maken, moleculaire technieken en proefdiermodellen kan een psychobioloog processen die zich afspelen in hersenen tijdens ontwikkeling, veroudering of ziekte onderzoeken. Ook leer je normaal menselijk gedrag te verklaren en afwijkingen te herkennen.
Goede begeleiding tijdens de studie
Les van docenten met verschillende expertises
Focus je volledig op het menselijk brein
Samenwerking met onderzoeksinstituten voor stages
Dubbele bachelor Psychobiologie-Psychologie mogelijk
Omdat er nog veel onbekend is binnen de Psychobiologie, is het onmogelijk om niet nieuwsgierig te zijn. We krijgen vaak in college te horen dat we nog niet weten wat emoties precies zijn of waarom een bepaald hersengebied een rol speelt bij het reguleren van slaap. Voor veel verschijnselen zijn er alleen nog theorieën en nog geen definitieve waarheid.Dominique Weltevreden, Psychobiologie student Wat zeggen onze studenten over de opleiding?
Als je graag mensen met psychische klachten wil behandelen, kies dan voor Psychologie of Geneeskunde, niet voor Psychobiologie.
Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Psychobiologie een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 250 plaatsen. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig met het profiel natuur en techniek met biologie of natuur en gezondheid met natuurkunde. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (donderdag 20 februari 2025 en maandag 24 februari 2025) en een toetsdag op zaterdag 15 maart 2025.
Let op: deze opleiding heeft een vroege inschrijfdeadline. Vanaf oktober tot uiterlijk 15 januari kun je je inschrijven voor de selectie voor studiejaar 2025-2026