Hoofdlijnen
Een belangrijke hoofdlijn binnen ons Swammerdam Institute for Life Sciences is onderzoek aan microbiologie, en specifiek het microbioom. Ons menselijk lichaam kent een complex samenspel met allerhande micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Zij spelen een sleutelrol bij onze gezondheid, maar er zijn tal van factoren die het evenwicht van ons microbioom kunnen verstoren. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met onder meer het Amsterdam UMC en de ACTA, en is samengebracht onder de noemers Amsterdam Microbiome Initiative en Personal Microbiome Health.
Een andere belangrijke specialisatie binnen het life sciences instituut is neurowetenschap. De onderzoekers in deze hoek doen fundamenteel onderzoek aan de structuur van het menselijk brein en aan informatieverwerking. Hieruit zijn onder meer het Amsterdam Brain and Cognition platform en het interdisciplinaire Centre for Urban Mental Health voortgekomen.
Onder de noemer Cell and systems biology wordt veel fundamenteel onderzoek gedaan op het vlak van onder meer genetica, immunologie en kankerbiologie. Hierbinnen zijn ook onze bioinformatici en het Van Leeuwenhoek Centre for Advanced Microscopy noemenswaardig. Dit laatste is een samenwerkingsverband rondom high tech microscopische technieken, samen met het Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut.
Ook vanuit diverse van onze andere instituten wordt, veelal binnen interdisciplinaire samenwerkingen, gewerkt aan het verbeteren van de menselijke gezondheid. Zo werken onze informatici aan algoritmes voor het beoordelen van medische beelden, van microscopische pathologiebeelden tot radiologische scans. Algoritmen en AI spelen ook een centrale rol binnen de interdisciplinaire onderzoekshoofdlijn Artificial Intelligence for Health Decision-Making.
Vanuit ons chemieinstituut Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences wordt gewerkt aan kanker imaging en -therapie op basis van nanokristallen. Medisch gerichte onderzoekslijnen binnen ons natuurkundige-instituut zijn gericht op het ontwikkelen van metamaterialen voor toepassing in bijv. protheses en op de verspreiding van aerosolen. Onze wiskundigen werken mee aan de ontwikkeling van statistische modellen op het vlak van gezondheid, onder meer survival analyse.