Hoe beïnvloedt klimaatverandering de planten en dieren in onze omgeving? Wat is het effect van de plasticsoep op de biodiversiteit in de oceanen? Welke moleculen gebruiken planten, insecten en microben om met elkaar te communiceren? Hoe kunnen we biotechnologie inzetten voor duurzame voedselproductie? In de bachelor Biologie leer je onderzoek te doen om antwoorden te vinden op dit soort vragen.
🧬 Specialiseer je vanaf 2024-2025 in de moleculaire levenswetenschappen in de nieuwe major
Biologie studeren aan de universiteit gaat veel verder dan het vak biologie op de middelbare school. De studie Biologie gaat over alles wat leeft: mensen, dieren, planten en micro-organismen. Dat bestudeer je aan de universiteit op alle niveaus, van moleculen tot ecosystemen. Ook onderzoek je hoe deze niveau’s met elkaar samenhangen. Een enorm veelzijdige opleiding dus!
Biologie is aan de ene kant heel fundamenteel. Biologen vragen zich bijvoorbeeld af hoe interacties tussen moleculen leven mogelijk maken. Of hoe cellen zichzelf vermenigvuldigen en met elkaar communiceren en interacteren. Maar ook of het mogelijk is om evolutie waar te nemen.​ Aan de andere kant spelen biologen een belangrijke rol in actuele maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij aan de afname van de biodiversiteit door opwarming van de aarde, het wereldvoedselprobleem of de overstap naar duurzame energie. Hiervoor heb je niet alleen biologische kennis nodig, maar ook kennis van scheikunde en geografie. Statistiek en data-analyse spelen een grote rol bij het analyseren van je bevindingen. Al deze onderdelen komen dan ook terug in de bachelor.
Zelf onderzoek doen
Eerst brede kennis opdoen, dan richting kiezen die bij je past
Je kennis direct toepassen in practica en projecten
Kleinschalige opleiding,
veel persoonlijk contact
Werk samen met bedrijven
in projecten en gastcolleges
Wat ik heel leuk vind aan Biologie aan de UvA is dat je veel veldwerk doet. Bijvoorbeeld bij het vak Biodiversiteit en Ecologie. Je leert dan in de praktijk de belangrijkste plantenfamilies en insectenordes herkennen. Voor mij komt dan de wetenschap en de magie van biologie samen.Noah van den Berg, Biologie student Wat zeggen onze studenten over de opleiding?
Liggen jouw interesses vooral bij Moleculaire Biologie, Biochemie, Scheikunde, Biomedische wetenschappen, Bioinformatica en Kunstmatige intelligentie? Vanaf 2024-2025 kun je je in jaar 2 specialiseren in de major Moleculaire levenswetenschappen.