2 september 2024
De gebeurtenissen rond de humanitaire crisis in Gaza, de oorlog en wat de reactie van de UvA daarop moet zijn, leidden tot een nieuwe discussie over (onderzoeks)samenwerking met derden. Naar aanleiding daarvan werkt een brede academische werkgroep aan een vernieuwd en uitgebreid ethisch toetsingskader voor internationale samenwerking, in samenspraak met onze academische gemeenschap.
Via rondetafelgesprekken, een townhallmeeting en via platform Denk Mee zijn talrijke reacties uit de UvA-gemeenschap binnengekomen. Op basis daarvan heeft de werkgroep kort voor de zomer van 2024 elf aanbevelingen gedaan aan het College van Bestuur en de decanen.
De uitwerking van de elf aanbevelingen tot een nieuw toetsingskader zit in een afrondende fase.
Voor en tijdens de zomer was er volop discussie over de huisregels van de UvA. Daarom is er gewerkt aan een update van de huisregels, waarin ook de reacties van studenten, medewerkers, de vakbonden FNV, CNV en AOb en verschillende andere maatschappelijke organisaties zijn meegewogen. De centrale ondernemingsraad en de centrale studentenraad van de UvA zijn de belangrijkste partners in dit traject en hebben voor dit onderwerp instemmingsrecht gekregen. De vernieuwde regels zijn in concept klaar en worden nu aan beide raden gestuurd voor instemming.
Mede op verzoek van de Centrale Ondernemingsraad komt er een onafhankelijk onderzoek naar het verloop van de demonstraties op de campus tussen 6 en 17 mei 2024. Doel is om te bezien welke lessen de universiteit kan trekken. Het handelen van andere partijen (gemeente, OM en politie) is geen onderdeel van de evaluatie.
Op uva.nl/demonstraties vind je meer informatie en duiding met betrekking tot de demonstraties en over de huidige situatie op de campus.