4 december 2024
Het toetsingskader bevat een uitgebreide vragenlijst, waarbij het onderwerp van het onderzoek of het onderwijs, de toepassing, de partner en de geopolitieke situatie worden meegewogen. Samenwerkingen die op basis van deze vragenlijst als mogelijk controversieel worden beoordeeld, moeten worden voorgelegd aan de Adviescommissie samenwerking met derden.
Het concept toetsingskader dat er nu ligt, is het resultaat van een proces dat in mei dit jaar werd ingezet en na advies van de medezeggenschap in januari kan worden afgerond. Op dit moment worden er geen nieuwe onderzoeks- en onderwijssamenwerkingen gestart met landen in oorlogssituaties en waar mogelijk mensenrechtenschendingen plaatsvinden, totdat het toetsingskader is vastgesteld en kan worden toegepast.
Het concept-toetsingskader is de afgelopen periode besproken door het College van Bestuur en de decanen van de UvA. Het concept wordt nu gestuurd naar, onder andere, de centrale medezeggenschap, Universitaire Commissie Onderwijs, Universitaire Onderzoekscommissie en Senaat.
Het definitieve concept wordt medio december vastgesteld en aan de medezeggenschap gestuurd voor advies. Vanaf januari 2025 kunnen dan alle nieuwe samenwerkingen aan het nieuwe kader worden getoetst. Ook bestaande samenwerkingen die mogelijk controversieel zijn, krijgen een nieuwe beoordeling.
De adviescommisie richt zich op institutionele samenwerkingen: onderzoek binnen consortia (zoals Horizon 2020), studentuitwisselingen en samenwerkingen met bedrijven. Een joint paper, presentatie op een congres, gastdocent of stage gelden niet als institutionele samenwerking.
Het toetsingskader is ook de maatstaf waaraan drie actuele casussen worden getoetst. Dat gaat om studentenuitwisseling met de Hebrew University of Jerusalem, samenwerking met de Chinese Scholarship Council en studentenuitwisselingen met universiteiten in Hongarije. Het advies over deze drie samenwerkingen wordt binnenkort afgerond.