Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op maandagochtend 9 december verzamelen circa 100 medewerkers met spandoeken op de Roeterseilandcampus. Ze leggen 4 dagen het werk neer en eisen dat de UvA de samenwerkingen met Israëlische instellingen beëindigt en het demonstratierecht verruimt. Zijn dit juridisch gezien legitieme redenen om te staken? Onze experts delen hun inzichten in de media.

Vakbond versus interne medezeggenschap

Vakbond FNV leidt de staking op de UvA vanwege de samenwerking met Israëlische instellingen. Het college van bestuur vindt dit echter geen zaak voor de vakbond en noemt de staking daarom onrechtmatig.

Een verbetering van de CAO, extra vrije dagen voor oudere werknemers of het voorkomen van gedwongen ontslagen zijn voor de hand liggende vakbondsonderwerpen. Maar hoe zit het met een politiek vraagstuk als de strijd tussen Israël en Hamas? De universiteit regelt dit soort kwesties normaal gesproken met de interne medezeggenschap. Het vernieuwde, uitgebreide toetsingskader waarmee de UvA haar externe samenwerkingen gaat beoordelen is zo goed als klaar is te lezen in Folia. Nog voor het kerstreces wordt het voorgelegd aan de medezeggenschap voor advies.

FNV oogst kritiek met staking op UvA

Hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp plaatst vraagtekens bij de rol van de FNV in het FD. ‘Het stakingsrecht vindt zijn basis in artikel 6 van het Europees Sociaal Handvest, dat gaat over arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden kun je ruim opvatten, maar de strijd in Gaza valt daar toch echt buiten.’ De FNV trekt een grote broek aan, vindt Verhulp. ‘Dat de FNV zich standpunten aanmeet over de wijze waarop een universiteit met dit politiek vraagstuk moet omgaan vind ik op zichzelf al bijzonder. Maar de inzet van het stakingsrecht gaat nog een stap verder. Dat is toch vooral bedoeld om een vuist te maken voor de rechtspositie van werknemers.’

Stopzetten samenwerkingen

Zolang het vernieuwde toetsingskader nog niet goedgekeurd is, willen de stakende medewerkers dat de samenwerkingen voorlopig stopgezet worden. Daarnaast vinden ze dat hun demonstratierecht te beperkt is. Hierover zijn ze al sinds mei dit jaar in gesprek met het college van bestuur. ‘Wij mogen nog steeds geen politieke posters ophangen in het universiteitsgebouw,’ zegt een docent-onderzoeker tegen AT5. ‘Ik vind dat je als werknemer met de vakbond het recht hebt om je te uiten. Daar zijn natuurlijk grenzen aan, maar die liggen niet hier.’