Heb je meer dan 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven of de publieke sector, ben je geïnteresseerd in een (eventueel gedeeltelijke) overstap naar een baan als leraar in het voortgezet onderwijs en ben je in bezit van een (aan het betreffende schoolvak verwant) master- of doctoraaldiploma? Dan is Aan de Slag voor de Klas wellicht iets voor jou.
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding dien je:
NB. Dit programma is expliciet bedoeld voor overstappers met maximaal 6 maanden werkervaring voor de klas. Als je al over een lesbevoegdheid beschikt (tweedegraads in hetzelfde schoolvak, of een eerstegraads in een ander schoolvak), verwijzen we je graag naar de Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs (in voltijd of deeltijd) of het Zij-instromer in Beroep traject (ZIB), die ook door de UvA worden aangeboden.
Als je vakinhoudelijke kennis mist die noodzakelijk is voor het onderwijzen van het schoolvak, dan kan dit in een aantal gevallen door middel van extra zelfstudie of het volgen van een zogenaamd 'applicatieprogramma' worden opgelost. Neem voor meer informatie contact op met Jitske van der Kooi, coördinator Zij-instroom.
Het lerarentekort in het voorgezet onderwijs groeit, en is onder andere voor een aantal schoolvakken zeer urgent. Veel mensen die nu buiten het onderwijs actief zijn, willen graag (gedeeltelijk) voor de klas om vanuit hun ervaring leerlingen te inspireren. Daarom biedt de UvA een opleiding aan voor professionals met een passie voor onderwijs, die naast een bestaande baan gevolgd kan worden.
Aan de Slag voor de Klas is een mid-career-opleiding tot eerstegraads leraar in een van de volgende vakken: Algemene Economie, Bedrijfseconomie, Informatica, Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Klassieke Talen. De opleiding is bedoeld voor professionals met minimaal 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven of de publieke sector die een (gedeeltelijke) carrièreswitch zoeken, en een (deeltijd-)baan als leraar in het voortgezet onderwijs ambiëren.
Aan de Slag voor de Klas is een speciaal voor de doelgroep op maat gemaakt programma en combineert uitdagend onderwijs door docenten van de lerarenopleidingen van de UvA met goede begeleiding op de middelbare school waar je een kleine aanstelling hebt.
Om voor de klas aan de slag te kunnen, is een stevige voorbereiding nodig, zowel op het gebied van pedagogiek als vakdidactiek.
Dit programma is zo georganiseerd dat de colleges door de lerarenopleiding in het eerste jaar plaatsvinden in vier intensieve weken. Daarnaast ga je twee halve dagen per week in de praktijk aan de slag op een middelbare school én zijn er maandelijkse avondbijeenkomsten (zowel in het eerste als tweede jaar) met colleges, intervisie, inspiratie en/of feedback op jouw onderwijsactiviteiten.
In het tweede jaar geef je nog minimaal 50 uur zelfstandig les in de bovenbouw, gaan de avondbijeenkomsten op de UvA door, en maak je een afsluitende opdracht, waarna je je eerstegraads bevoegdheid haalt. Dit laatste kan al in een half jaar, maar je kunt er ook voor kiezen hier een jaar over te doen. Met een eerstegraads lesbevoegdheid ben je bevoegd om les te geven in jouw schoolvak in alle klassen van het voortgezet onderwijs.
Aan de Slag voor de Klas biedt je de kans om naast je bestaande baan een opleiding te volgen die leidt tot de eerstegraads lesbevoegdheid. Daarmee is vervolgens een gedeeltelijke of gehele overstap naar het leraarschap mogelijk. Op deze manier krijg je de kans om je in een nieuwe richting te ontwikkelen en draag je bij aan de vorming van de nieuwe generatie.
De ervaring die je tijdens je carrière hebt opgedaan is van grote waarde voor het onderwijs; niet alleen in de organisatie en uitvoering van de lessen, maar ook omdat je met die ervaring leerlingen kunt inspireren en voor hen als rolmodel kunt optreden. De vaardigheden die je opdoet in het onderwijs kunnen vervolgens ook weer van pas komen in het bedrijfsleven (bijvoorbeeld bij het trainen van collega’s / andere werknemers in de organisatie, het begeleiden van stagiairs, het ontwikkelen van onderwijsproducten voor middelbare scholen, etc.).
Zowel in het eerste als het tweede jaar krijgen de leraren in opleiding intensieve begeleiding vanuit de UvA en vanuit de school.
Student Arjen Michels
Deze opleiding vergt veel van de deelnemers. Het is dus belangrijk zeker te weten dat dit de opleiding voor jou is. Daarom organiseren we in aanloop naar de opleiding verschillende activiteiten om je te helpen hierachter te komen.
Op deze manier weet je voor je aan de opleiding begint zeker dat het leraarschap de juiste keuze is, en dat dit de juiste opleiding is om dat te bereiken.
Het programma is ontwikkeld door de Interfacultaire Lerarenopleidingen van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met opleidingsscholen. We zijn in 2019 gestart met drie scholengroepen:
Inmiddels is het aantal deelnemers aan ASK enorm gegroeid en werken onze zij-instromers ook op tal van andere scholen. Wij bedienen voornamelijk de regio Groot Amsterdam, Noord-Holland, Gooi en Eemlanden en Haarlemmermeer; hier zijn onze samenwerkingsscholen gevestigd. Kandidaten van buiten deze regio kunnen ook deelnemen aan Aan de Slag voor de Klas, zij brengen meestal een eigen werkplek in.
Staat de school die je op het oog hebt er niet tussen, neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Indien gewenst brengen we je met het contactpersoon van de betreffende scholengroep in contact.
Student Kerstin Wieland
Alle belangrijke data en de aanmeldprocedure kun je vinden op de pagina Voorlichting en aanmelding.
Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Jitske van der Kooi, coördinator Zij-instroom.
Elk jaar organiseren we een aantal voorlichtingsbijeenkomsten voor het ASK-traject: deze kun je vinden op de pagina Voorlichting en aanmelding.