Elk studiejaar is opgebouwd uit twee semesters die zijn opgedeeld in twee blokken van acht weken en een blok van vier weken. Je volgt doorgaans twee of drie vakken met hoorcolleges, werkcolleges en practica. In het vierde blok heb je al je colleges op de VU locatie. Tijdens de andere blokken volg je vakken op het Science Park van de UvA. De meeste vakken worden afgesloten met één of meerdere toetsen. Zoals een schriftelijk of mondeling tentamen, een werkstuk of een eindpresentatie.
Natuur- en Sterrenkunde is een voltijdstudie. Dat betekent dat je ongeveer 40 uur per week met je studie bezig bent. Een groot deel van je studie volg je een verplicht programma met vakken in natuurkunde, sterrenkunde en wiskunde. Naarmate je verder komt in de studie, wordt ook een zelfstandigere werkhouding van je verwacht. Waardoor je meer tijd aan zelfstudie besteedt. Het plannen van je studiewerk is hierbij van belang.Je doet al je werk op je eigen laptop, die je altijd bij je hebt. Je laptop moet aan een aantal minimumeisen voldoen.
In het eerste jaar van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde maak je vooral kennis met uitdagende onderwerpen als:
Je leert ook meteen in je eerste jaar al hoe je een goed onderzoek opzet en uitvoert. Je leert ook omgaan met apparatuur en programmeren. In verschillende practica ga je aan de slag met de basisprincipes van het onderzoek. Naast de natuur- en sterrenkundige vakken volg je ook een flink pakket wiskundevakken, zoals calculus en lineaire algebra. In je tutorgroep word je door een ouderejaarsstudent begeleid in je studie. Je maakt tijdens het eerstejaarsproject kennis met een onderzoeksgroep. Het project waar je aan meewerkt, kan heel theoretisch of praktisch zijn. Student Stéphanie berekende bijvoorbeeld de sterkte van magneetvelden van spoelen en kleine magneten. Student Sandler onderzocht hoe doppler verbreding tegengegaan kan worden. Een techniek die gebruikt wordt in GPS en atoomklokken. Bekijk hier het verslag van zijn eerstejaarsproject. Om je project goed uit te lichten, maak je een animatie. Bekijk twee animaties van studenten:
In het tweede jaar duik je steeds dieper in de natuur- en sterrenkunde. Ook wiskunde blijft een belangrijk onderwerp. Via keuzevakken verdiep je je in verschillende onderwerpen zoals astrofysica, fysica van gecondenseerde materie, biofysica, deeltjefysica en fysica van energie. Je volgt 12 EC aan keuzevakken. Daarnaast volg je dit jaar ook het vak Research practicum. In dit vak ga je een stapje verder in het zelfstandig onderzoek doen. Je werkt mee aan een of twee projecten bij een onderzoeksgroep naar keuze aan de UvA of de VU.
Ontdek hier aan wat voor soort onderzoek je mee kunt werken:
Lees meer over je keuzeruimte en de vakken die je kunt volgen
In het derde jaar kun je kiezen uit heel veel keuzevakken, een minor volgen bij een andere studie, of in het buitenland studeren. Via de keuzevakken kun je je kennis verbreden en verdiepen en je oriënteren op een mastertraject of andere toekomstige carrièremogelijkheden. Je sluit het jaar af met het bachelorproject. Dit is een onderzoeksstage bij een wetenschappelijk instituut. Je rondt je opleiding af met een uitgebreid verslag over je onderzoek. Je krijgt dan de titel Bachelor of Science (BSc) en ontvangt een gezamenlijk diploma van de UvA en VU.
Lees meer over je keuzeruimte en de vakken die je kunt volgen
Tijdens je studie sta je er niet alleen voor. Je krijgt in elke fase van je studie de persoonlijke begeleiding die past bij de specifieke vragen van dat moment.
Natuur- en Sterrenkunde is een geweldige studie omdat je leert hoe de wereld in elkaar zit, van het allerkleinste – de wereld van de elementaire deeltjes – tot aan het allergrootste – het volledige universum. Als dit je aanspreekt, moet je natuur en sterrenkunde komen studeren.Studente Natuur- en Sterrenkunde, Julia Schuring Lees het verhaal van Julia en andere studenten
In je tweede jaar kun je beginnen met je verdiepen in een richting binnen de natuur- en sterrenkunde die jij interessant vindt. Je hebt 12 studiepunten die je zelf in kunt vullen. In het derde jaar krijg je nog meer ruimte om je vakkenpakket zelf samen te stellen (42 studiepunten). Dit geeft je de kans om je te verdiepen in een richting binnen de natuur- en sterrenkunde of je juist te oriënteren op een nieuw onderwerp waar je graag meer over wilt leren. Maar je kunt deze tijd bijvoorbeeld ook gebruiken voor een uitwisseling naar het buitenland.
Ben je op zoek naar een extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde? Dan kun je kiezen voor de dubbele bachelor.
Neem een kijkje op de campus van de VU met de 360 graden campus tour
Een joint degree houdt in dat de UvA en VU samenwerken om één veelzijdig bachelorprogramma Natuur- en Sterrenkunde aan te bieden. Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.
Je volgt vakken op locaties van beide universiteiten: het Amsterdam Science Park van de UvA en het VU-gebouw op de Zuidas. In het vierde blok heb je al je colleges op de Zuidas, tijdens de andere blokken volg je vakken op het Science Park. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van studieplekken en andere faciliteiten van beide instellingen.
Nee, je schrijft je in Studielink in bij de UvA. Wij zorgen er voor dat je ook bij de VU ingeschreven wordt.
Je hebt één verplicht vak sterrenkunde en een waarneempracticum. In je keuzeruimte moet je minimaal één sterrenkunde vak kiezen. Daarnaast kun je er voor kiezen om je keuzeruimte helemaal of gedeeltelijk in te vullen met vakken in de sterrenkunde. In het tweede jaar zijn dat twee vakken, je derde jaar bestaat bijna volledig uit keuzeruimte. Zo bepaal je dus voor het grootste deel zelf hoeveel sterrenkunde er in je programma zit. Wat is het verschil tussen een bachelor Natuur- en Sterrenkunde en alleen Sterrenkunde?
De kernvakken lijken erg op elkaar: om Sterrenkunde te studeren heb je hetzelfde basispakket natuurkunde, wiskunde en programmeren nodig. Het verschil zit in de keuzevakken. Als je in de bachelor Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam alleen keuzevakken en projecten in sterrenkunde kiest, volg je hetzelfde programma als bij een bachelor Sterrenkunde aan een andere universiteit. Maar in ons programma heb je meer flexibiliteit om een mix van natuur- en sterrenkunde opties te volgen. De meeste studenten grijpen de kans om een paar extra natuurkunde vakken te proberen. Zelfs degenen die van astronomie houden en er uiteindelijk voor kiezen om een masteropleiding in die richting te volgen!
In onze bachelor leer je de principes van de experimentele en theoretische natuur- en sterrenkunde en er is ook aandacht voor hoe deze principes toegepast kunnen worden in technologie.
Ontwikkelingen in technologie volgen de volgende fases:
verkennen, ontwikkelen,
demonstreren,
opschalen en vermarkten
Dit worden ook wel de ‘Technology Readiness Levels’ genoemd. Bij UvA en VU richten we ons wat meer – maar niet uitsluitend – op de eerste twee fases; verkennen en ontwikkelen. In deze fases worden ontdekkingen gedaan waarmee nieuwe technologie ontwikkeld kan worden.
Technische natuurkunde richt zich meer op toegepast onderzoek en de fases ontwikkelen en demonstreren. Dit heten ook wel de ‘proof of concept’ fases. Je onderzoekt dan of het mogelijk is om iets te ontwikkelen en dat het niet alleen in principe mogelijk is. Technische natuurkunde zit daarom een stukje dichterbij engineering.
Met bachelor Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam bouw je aan een uitstekende basis voor een carrière in de hightechindustrie en onderzoek.
Lees hier verhalen van afgestudeerden die je voor gingen.
De verschillen zijn in sommige opzichten kleiner dan je zou denken. In beide studies leer je basisvaardigheden op het gebied van natuurkunde, wiskunde, onderzoek en programmeren. Beide studies bevatten theoretisch en experimenteel werk.
Bij Technisch Natuurkunde kun je er vanuit gaan dat je onderzoeksprojecten doet op het gebied van hightech natuurkunde. Maar dat kun je ook in de onderzoekslabs van UvA en VU doen, als je de kant van de experimentele natuurkunde op wilt. Zo kun je bijvoorbeeld geavanceerde instrumentatie ontwikkelen en een carrière in de hightechindustrie opbouwen.
Lees hier verhalen van afgestudeerde studenten die je voor gingen.
Jazeker! Bij de UvA/VU kun je in de master Physics and Astronomy bijvoorbeeld kiezen voor de specialisaties Advanced Matter and Energy Physics, Biophysics and Biophotonics of de specialisatie Science for Energy and Sustainability.