Binnen de Natuur- en Sterrenkunde beschrijven we de wereld om ons heen. Waarom schijnt de zon? Hoe werkt zwaartekracht? Hoe werken onze computers? Dit kun je benaderen via de theoretische of de experimentele kant. Binnen de studie ontdek je die beide kanten. Bij de theoretische kant krijg je vakken over de natuurkunde en sterrenkunde, waarbij de nadruk ligt op de theoretische aspecten. Bij de experimentele kant krijg je praktische vakken en projecten bij onderzoeksinstituten, waar je in het lab de opgedane theoretische kennis leert toepassen.
Ik vond in het eerste jaar het vak Elektriciteit en Magnetisme leuk. In dit vak wordt één van de fundamentele natuurkrachten, de elektromagnetische kracht, behandeld. Ook leer je de elektrische en magnetische verschijnselen beschrijven. Er komt wiskundige kennis bij kijken.
In het eerste jaar heb ik gewerkt aan een onderzoek binnen dit vakgebied. Hiervoor ben ik naar het Van der Waals-Zeeman instituut van de UvA gegaan. Ik werd begeleid door een promovendus. Het was heel vet om te zien hoe onderzoek in het echt gedaan wordt. Ik voelde mij helemaal thuis in het instituut. Ik onderzocht de sterkte van de magnetische velden van verschillende magneten. Ik heb onder andere gecontroleerd of de in het lab gemeten waarden overeenkomen met de theoretisch verwachte waarden. Het combineren van theorie en experiment tijdens dit onderzoek vond ik leuk.
Na mijn bachelor wil ik mij specialiseren door de UvA-master Physics and Astronomy en dan de track Advanced Matter and Energy Physics te volgen Dit sluit mooi aan bij mijn bachelor en ik blijf bij de UvA studeren. Praktisch en vooral fijn. De master gaat over de wereld van de allerkleinsten deeltjes, statistische fysica en quantum effecten. Natuur- en sterrenkunde is overal en daarom kun je ook op allerlei plekken aan het werk.