Je doet opdrachten in kleine teams, maar in sommige vakken maak je ook individuele opdrachten. Hierdoor leer je snel en goed samenwerken met studiegenoten die allemaal een andere (internationale) achtergrond hebben. Ook werkgevers vinden dit steeds belangrijker.
Je hebt bij deze opleiding de keuze tussen de Nederlandstalige of de Engelstalige track. De programma’s zijn inhoudelijk hetzelfde, alleen de taal verschilt. Wil je een geleidelijke overgang naar Engelstalig onderwijs, kies dan voor de Nederlandstalige track.
In dit vak leer je economische problemen benoemen die alleen met behulp van wiskundige technieken kunnen worden opgelost. Welke methoden zijn er? Hoe kun je deze op de juiste manier toepassen en de conclusies op de juiste manier interpreteren?
Wat zijn de voornaamste theorieën en onderwerpen in de economie en het bedrijfsleven? Hoe kunnen deze helpen het gedrag van individuen en organisaties te begrijpen? Leer van praktijkopdrachten gebaseerd op actuele onderwerpen in de media en reële businesscases.
In het eerste deel van dit vak doe je praktische studievaardigheden op en maak je kennis met je medestudenten en de universiteit. In het tweede deel leer je hoe je een literatuuronderzoek doet om een onderzoeksvraag te beantwoorden.
In dit vak maak je kennis met het herkennen en vastleggen van de economische transacties van een organisatie (accounting) en het communiceren van de financiële overzichten en economische resultaten aan investeerders, banken en overheidsinstanties (financial accounting).
Economie houdt zich bezig met vragen over de verdeling van schaarse producten en diensten in een maatschappij. In micro-economie onderzoek je deze vragen op het niveau van consumenten, bedrijven en andere organisaties op microniveau, onder meer met behulp van game theory.
In macro-economie kijken we naar grootschalige economische activiteit en onderzoeken we hoe economie op mondiaal niveau werkt. We bespreken onder meer de historie en ontwikkeling van macro-economie. En je leert basisconcepten zoals nationale boekhouding en de rol van (centrale) banken.
Statistiek komt van pas als je trends, patronen en relaties onderzoekt met data en is dan ook een belangrijk hulpmiddel voor wetenschappers, studenten, overheden en (commerciële) organisaties. We beginnen met de basisconcepten en -technieken om een eenvoudige onderzoeksvraag te beantwoorden.
In dit vak doe je de vaardigheden en kennis op om zelf onderzoek uit te voeren. Je leert de basisbeginselen van onderzoeksmethodiek en praktische vaardigheden zoals een dataset opzetten, tabellen en grafieken creëren en je onderzoekspitch op doeltreffende wijze presenteren.
De belangrijkste vraag die we in dit vak behandelen is hoe organisaties hun werknemers optimale incentives kunnen bieden. Er wordt ingegaan op een scala van verschillende contracten en incentiveregelingen, met de bijbehorende voor- en nadelen.
In dit vak maak je kennis met een aantal basisbeginselen in financiering, zoals de wet van één prijs zoals toegepast op financiële markten, de tijdswaarde van geld, en discontering en compounding. Ook leer je over het werkkapitaalbeheer van bedrijven.
De hierboven genoemde vakken zijn gebaseerd op het huidige academische jaar (2024-2025). Zowel de inhoud als de namen van de vakken kunnen nog wijzigen.
Hoi, ik ben Yun Jin! Ik ben bachelorstudent Economics and Business Economics en kom uit Korea. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje!Chat met Yun Jin
Markten zijn goed in het verdelen van middelen en het bevorderen van handel. Ze zijn zo effectief dat er steeds meer wordt gekocht en verkocht. Deze trend komt vaak voort uit het geloof dat als mensen bereid zijn meer te betalen, het voor iedereen voordelig is. Maar is dit altijd het geval? Hebben markten invloed op ons gevoel van goed en kwaad? Zijn er grenzen aan dit soort vrijemarktredeneringen? Tijdens de bachelor Economics and Business Economics leer je hoe morele overwegingen marktgedrag beïnvloeden en hoe ze relevant zijn voor economische en zakelijke besluitvorming. Je leert economische theorieën over morele verantwoordelijkheden analyseren en bespreekt onderzoek over de morele grenzen van markten.
In deze bacheloropleiding leer je niet alleen alles op het gebied van theorieën uit de economie en bedrijfseconomie, maar wordt er ook aandacht gegeven aan de concepten en theorieën over duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je leert hoe ethische, maatschappelijke en duurzaamheidskwesties meewegen bij (economisch) zakelijke beslissingen en kunnen worden geïntegreerd in een bedrijfsstrategie en in managementpraktijken.
In het vak Principles of Economics and Business 1 en 2 krijg je inzicht in de voornaamste theorieën en onderwerpen in de economie en het bedrijfsleven. Hier leer je d.m.v. praktijkopdrachten gebaseerd op actuele onderwerpen in de media en reële businesscases hoe literatuur toegepast wordt op een actueel probleem. Deze problemen zijn gerelateerd aan ethiek, maatschappelijk verantwoord ondernemen of duurzaamheid.
Gedurende deze 3-jarige opleiding blijven thema’s rondom duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijke onderdelen van het studieprogramma en zullen deze in verschillende vakken steeds weer ter sprake komen.
'Economie is een fascinerend onderdeel van onze samenleving, dat ik nog niet helemaal begrijp. Met deze studie kon ik veel verschillende interesses te combineren. Mijn favoriete vak is macro-economie, omdat je daarin de effecten van historische gebeurtenissen terug ziet komen in cijfers en modellen.'Leonie Ernst, student Economics & Business Economics Lees Leonie's ervaringen met deze bachelor