Je doet veel opdrachten in kleine teams. Hierdoor leer je snel en goed samenwerken met studiegenoten die allemaal een andere (internationale) achtergrond hebben. Ook werkgevers vinden dit belangrijk.
Je hebt bij deze opleiding de keuze tussen de Nederlandstalige of de Engelstalige track. De programma’s zijn inhoudelijk hetzelfde, alleen de taal verschilt. Wil je een geleidelijke overgang naar Engelstalig onderwijs, kies dan voor de Nederlandstalige track.
Wat zijn de voornaamste theorieën en onderwerpen in de economie en het bedrijfsleven? Hoe kunnen deze helpen het gedrag van individuen en organisaties te begrijpen? Leer van praktijkopdrachten gebaseerd op actuele onderwerpen in de media en reële businesscases.
In dit vak leer je over de strategische werking van organisaties en hun interne structuur en management. Door middel van groepsopdrachten leer je de behandelde theorieën en instrumenten toe te passen en hoe je elementaire strategische problemen oplost en strategische aanbevelingen doet.
In het eerste deel van dit vak doe je praktische studievaardigheden op en maak je kennis met je medestudenten en de universiteit. In het tweede deel leer je hoe je een literatuuronderzoek doet om een onderzoeksvraag te beantwoorden.
Welke onderzoeksmethoden zijn er? Hoe zet je een onderzoek op, hoe voer je het uit en hoe rapporteer je de resultaten? Aan de hand van gepubliceerd onderzoek bespreken we de algemene en specifieke eisen waaraan het onderzoek en de onderzoeksverslagen moeten voldoen.
In dit vak maak je kennis met de basisbeginselen van micro- en macro-economie. Micro-economie houdt zich bezig met vraag en aanbod, het prijssysteem en marktvormen. Macro-economie houdt zich bezig met economische groei, ontwikkelingen in het bedrijfsklimaat, economisch beleid en internationale aspecten.
Presteren werknemers beter als ze alleen werken of als team? Hoe geef je effectief leiding aan teams en organisaties? Tijdens dit vak onderzoeken we de impact van persoonlijke verschillen en sociale processen op het werk.
Onderzoek en strategische besluitvorming vereisen zowel het doen van voorspellingen als het testen van deze voorspellingen op basis van empirische gegevens. Kennis van de verschillende methoden voor het omgaan met statistische gegevens is daarom van essentieel belang. Tijdens dit vak krijg je inzicht in de basisconcepten van statistiek en waarschijnlijkheidstheorie en leer je deze toe te passen.
Tijdens dit vak doe je de vaardigheden en kennis op om zelf kwalitatief onderzoek uit te voeren. Je doet basiskennis op van kwalitatieve onderzoeksmethodologie, evenals praktische vaardigheden, zoals het opzetten van een kwalitatief interview, het maken van een interviewrichtlijnen en het effectief presenteren van je onderzoeksthema.
Organisaties bieden producten en diensten aan. Om beter te kunnen concurreren, moeten de activiteiten en processen die deze producten en diensten creëren doelmatig en efficiënt zijn. Met welke problemen en beslissingen worden organisaties geconfronteerd bij het bereiken van dit doel?
Dit vak vormt een inleiding op het identificeren en vastleggen van de economische transacties van een organisatie (administratieve verslaglegging) en het bekendmaken van financiële overzichten en economische resultaten aan investeerders, banken en overheidsinstellingen (financiële boekhouding).
Managers organiseren en controleren bedrijfsactiviteiten en passen deze aan om de doelstellingen van de organisatie te realiseren. Hoe presteren onze bedrijfsonderdelen? Moeten we investeren in nieuwe apparatuur? Of in duurzame technologieën? In dit vak leer je welke informatie nodig is om dit soort beslissingen te nemen.
Marketing is het proces waarmee de interesse van mensen wordt gewekt in het product of de dienstverlening van je bedrijf. Dit gebeurt door middel van marktonderzoek, analyse en inzicht verwerven in de interesses van je ideale klant. In dit vak krijg je een breed overzicht van het marketingproces, waarmee een fundament wordt gelegd voor het opdoen van meer diepgaande kennis en vaardigheden op marketinggebied.
Financiële markten spelen een belangrijke rol in onze economie. In dit vak krijg je de basisprincipes daarvan aangereikt. Denk aan de wet van één prijs, de tijdswaarde van geld en het verdisconteren van de waarde van toekomstig geld. Ook leer je hoe het werkkapitaal van ondernemingen wordt beheerd.
In dit vervolgvak op het eerstejaarsvak QDA1 krijg je inzicht in en leer je meer over geavanceerde statistische concepten en technieken die nodig zijn om relevante informatie uit data te halen. Je oefent in de toepassing daarvan door gebruik te maken van de statistieksoftware SPSS.
Tijdens dit vak leer je hoe je omgaat met de complexiteit van kwantitatief onderzoek. Je leert stapsgewijs hoe je een onderzoeksvraag omzet in een theoretisch model en in een empirisch ontwerp om dit model te testen. Je leert je statistische kennis toe te passen bij het analyseren van verzamelde gegevens en hoe je daarover een verslag opstelt.
Machine learning, big data en kunstmatige intelligentie. Voor bedrijven is het gebruik van deze technologieën van essentieel belang om zich te onderscheiden en hun voorsprong te behouden, maar ook voor het beheren van al hun (financiële, klant-, HR-, operationele) gegevens. In dit vak krijg je dieper inzicht in digitale technologieën, hun onderliggende principes en hun impact op alle aspecten van de bedrijfsvoering.
Kies een van de 2 vakken: Finance 2 (financieringsbeslissingen) of Innovatie Management (begrijpen en beheersen van innovatie in bedrijven).
We beginnen met een inleiding in het ondernemingsrecht en de basisregels van het Nederlandse ondernemingsrecht. Andere thema's die aan bod komen zijn bedrijfsethiek, aansprakelijkheid van ondernemingen en bestuurders, aansprakelijkheid voor schendingen van mensenrechten en internationale geschillenbeslechting.
Dit vak helpt je vertrouwd te raken met de belangrijkste begrippen, terminologie en principes van internationaal zakendoen. Daarnaast kom je meer te weten over de kritieke dimensies van de internationale bedrijfsomgeving en hoe deze de strategische besluitvorming van multinationals beïnvloeden.
In dit vak leer je over ondernemerschap. Het leuke is dat je deze kennis ook gaat toepassen om een succesvol nieuw bedrijf op te zetten met een sterke digitale bedrijfscomponent. Je leert unieke marktkansen te onderkennen en gaat de uitdagingen van het ondernemerschap aan.
In het 1e semester krijg de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen. Dit semester is bedoeld om je kennis te verbreden. Je kunt kiezen uit een aantal opties: studeer een semester in het buitenland, volg een minor, loop stage bij een zelfgekozen bedrijf of volg keuzevakken.
In het 2e semester van jaar 3 ga je je specialiseren in de richting die bij je past en voer je zelfstandig academisch onderzoek uit en schrijf je je scriptie. Dit is de laatste vereiste voor je internationaal erkende BSc-diploma.
De hierboven genoemde vakken zijn gebaseerd op het huidige academische jaar (2024-2025). Zowel de inhoud als de namen van de vakken kunnen nog wijzigen.
Om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen, neem je deel aan verschillende soorten colleges en werkgroepen. Je sluit elk vak af met een schriftelijke eindtoets. Daarnaast moet je bij veel vakken nog ander opdrachten doen zoals presentaties houden, essays schrijven of casussen oplossen.
Het 1e vak dat je krijgt heet Principles of Economics and Business. Je leert over fundamentele thema’s en theorieën in de economie, bedrijfseconomie en de bedrijfskunde, inclusief ethiek en duurzaamheid. Daarnaast volg je een vak over strategie, de basis voor alle bedrijfskundige beslissingen.
De 4 pijlers van Bedrijfskunde
Binnen de bedrijfskunde analyseren we problemen vanuit verschillende invalshoeken. Deze invalshoeken komen overeen met de 4 pijlers van elk bedrijf. De vakken in je eerste jaar gaan over deze 4 pijlers:
De vakken in je 1e jaar vallen binnen deze 4 pijlers.
Volg je de Nederlandstalige track, dan zijn de feedbackcolleges, werkcolleges en tentamens in het Nederlands. De hoorcolleges volg je in het Engels, samen met je (internationale) medestudenten.
Je duikt dieper in specifieke bedrijfsfuncties. Bijvoorbeeld met het vak International Business; over zakendoen en samenwerken met mensen uit andere culturen. Een absolute must in het internationale bedrijfsleven.
Daarnaast volg je het vak Informatie- en Datamanagement, dat je meeneemt in de digitale revolutie en de impact op bedrijven. Tot slot ga je met het vak Business Law & Ethics in op morele aspecten van het bedrijfsleven, zoals fraude.
Je sluit het jaar af met je eerste echte businesscase. Met je nieuw opgedane kennis en vaardigheden ontwikkel je een plan voor het opstarten van je eigen bedrijf.
Volg je de Nederlandstalige track, dan zijn de werkcolleges en tentamens in het Nederlands. De hoorcolleges volg je in het Engels, samen met je (internationale) medestudenten.
In het 3e jaar krijg je in het 1e semester de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen. Dit semester is bedoeld om je kennis te verbreden.
Je kunt kiezen uit een aantal opties:
In het 2e semester van jaar 3 ga je je specialiseren in de richting die bij je past:
Volg je de Nederlandstalige track, dan volg je vanaf nu alle colleges in het Engels. Opdrachten, tentamens en je scriptie doe je wel nog steeds in het Nederlands. Dit is een goede voorbereiding op de masteropleiding Business Administration, die op bijna alle universiteiten in het Engels wordt aangeboden.
Ben je enthousiast over een nieuwe ontwikkeling of heb je een geweldig idee? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijk je vaardigheden om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te doen. Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. Onder begeleiding van onze onderzoekers volg je een duidelijk pad dat leidt naar je afstuderen als bachelor. Volg je de Nederlandstalige track, dan schrijf je je scriptie in het Nederlands.
Hoi, ik ben Ana! Ik ben bachelorstudente Business Administration en kom uit Georgië. Heb je vragen over studeren aan de UvA? Stuur een berichtje!Chat met Ana
Wil je Business Administration aan de UvA studeren, dan kun je kiezen voor de Nederlandstalige of Engelstalige track. De programma’s zijn qua niveau en inhoud precies hetzelfde.
In de Nederlandstalige track zijn de werkgroepen in de eerste 2 jaar en de feedbackcolleges in het 1e jaar in het Nederlands. De hoorcolleges zijn wel Engelstalig en volg je samen met je (internationale) medestudenten. In jaar 3 zijn alle vakken in het Engels (met uitzondering van de scriptie, die schrijf je in het Nederlands). De Nederlandstalige track kan dus een goede keuze zijn als je wat tijd wilt om aan het Engels te wennen en een geleidelijke overgang wilt maken naar Engelstalig onderwijs.
Kies je voor de Engelstalige track, dan zijn alle vakken volledig in het Engels. Hierdoor studeer je vanaf jaar 1 samen in een internationale leeromgeving, met zowel Nederlandse studenten als studenten van over de hele wereld.
In zowel de Engelstalige track als de Nederlandstalige track is alle literatuur in het Engels.
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Daarom is in het 1e jaar 2 uur per week ingepland voor ‘Skills & Connect’ om je vertrouwd te maken met je studie en nieuwe leeromgeving. Je leert hoe je het beste kunt studeren, en hoe je je tijd efficiënt kunt indelen. Ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre.
Om je kennis inhoudelijk te verbreden of je voor te bereiden op een ander vakgebied, kun je in je 3e jaar een minor volgen. Je hebt de keuze uit een breed aanbod van minors, zowel in het Nederlands als in het Engels. Daarnaast biedt UvA Economics and Business veel keuzevakken aan, en kun je ook vakken volgen bij andere faculteiten binnen de UvA of zelfs aan andere universiteiten.
Ben je ambitieus? Doe dan het Honoursprogramma van de UvA. Dit is een aanvullend programma voor je bachelor. Je komt hiervoor in aanmerking als je hoge cijfers haalt in jaar 1 en op zoek bent naar een extra uitdaging.
Tijdens je bachelor kun je je kennis in de praktijk brengen tijdens een stage. Een stage kan onderdeel uitmaken van je bachelorprogramma en is een nuttige toevoeging en bereid je voor op je toekomstige carrière.
De UvA heeft met meer dan 100 universiteiten wereldwijd uitwisselings- en samenwerkingsprogramma’s. Een buitenlandervaring brengt je veel kennis van een andere taal, cultuur en land. Een onmisbare ervaring die we zeker aanraden!
Veel van onze studenten zijn lid van een studievereniging. Je leert medestudenten kennen, maar ook mogelijke werkgevers. Goed voor je toekomstige carrière dus!
Onze studieverenigingen organiseren studiereizen, career events, debatten en borrels. Daarnaast kun je bij sommige studieverenigingen tegen korting boeken en syllabi aanschaffen.
Amsterdam heeft een bruisend studentenleven. Zo zijn er ontzettend veel studentenverenigingen waar je een sport of hobby kunt beoefenen. Leuk is dat je via zo’n vereniging ook studenten buiten je eigen studie leert kennen. En je kunt meedoen aan borrels, toernooien en andere evenementen. Goed om te weten: alleen bij het traditionele studentencorps doe je een ontgroening.
Aan de universiteit kun je op verschillende manieren meepraten over het onderwijs. Bijvoorbeeld in het Programmacomité, de Facultaire studentenraad (FSR) of de focusgroep voor studenten. Je kunt je ook verkiesbaar stellen en je inzetten voor je opleiding en je medestudenten.
De voedselprijzen stijgen door schaarste aan ingrediënten. Dit is een uitdaging voor de voedselindustrie. Stel je voor, je bent chipsproducent. De aardappel- en olieprijzen stijgen met 20%. Moeten we de chipsprijs met 20% verhogen? Accepteren klanten dat? Onderhandelen met supermarkten om lage prijzen te behouden kan riskant zijn. We kunnen ook overwegen de hoeveelheid in een zak chips te verminderen, maar is dat ethisch verantwoord? In het 2e jaar van je bacheloropleiding leer je over strategie, financiën en marketing, en duik je ook in ethische vraagstukken die bedrijven daarbij in de praktijk tegenkomen.
In deze bacheloropleiding leer je niet alleen alles over strategie, marketing, HR en digital business, maar duik je ook in de concepten en theorieën over duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je leert hoe ethische, maatschappelijke en duurzaamheidskwesties meewegen bij zakelijke beslissingen en hoe je die kunt integreren in een bedrijfsstrategie en in managementpraktijken.
In het vak Principles of Economics and Business 1 en 2 krijg je inzicht in de voornaamste theorieën en onderwerpen in de economie en het bedrijfsleven. Je leert de literatuur toepassen via praktijkopdrachten die gaan over actuele onderwerpen in de media en reële businesscases. Deze problemen zijn gerelateerd aan ethiek, maatschappelijk verantwoord ondernemen of duurzaamheid.
In het 2e jaar volg je het vak Business Law and Ethics waar je je verdiept in onderwerpen als gegevensbescherming, privacy, bedrijfsethiek, aansprakelijkheid voor schendingen van intellectuele eigendomsrechten en internationale geschillenbeslechting. Bij het vak Business Research Methods leer je verschillende onderzoeksmethoden binnen de bedrijfskunde. Hier werken we uitsluitend met voorbeelden die gaan over ethiek en duurzaamheid. Zo kom je als student dus ook in contact met onderzoek op deze thema’s.
In het 3e jaar heb je de mogelijkheid om uit verschillende keuzevakken op gebied van ethiek, duurzaamheid en verantwoord ondernemen te kiezen, zoals Social Entrepreneurship, Non-Growth Entrepreneurship, Environmental Economics of Corporate Social Responsibility. Je kunt zelfs een hele minor van een half jaar volgen op gebied van duurzaamheid (minor Sustainability & Economics).
Gedurende deze 3-jarige opleiding blijven thema’s rondom duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijke onderdelen van het studieprogramma en zullen deze in verschillende vakken (bijv. Marketing, Finance, Economics of Organisational Behaviour) steeds weer ter sprake komen.
'De studie kan je vrijwel naar eigen zin inrichten'Brent van der Plas, student Business Administration Lees Brent's ervaringen met deze bachelor
Er is geen inhoudelijk verschil. Het verschil zit vaak alleen in de taal waarin de opleiding wordt gegeven. Je kunt bij deze opleiding kiezen voor de Nederlandstalige track of voor de Engelstalige track.
Het verschil tussen Business Administration en International Business Administration zit vooral in de naamgeving van het programma. Business Administration aan de UvA is een studie waarin je de focus op internationale bedrijfsvoering veelvuldig terugziet in het programma. Je medestudenten en docenten komen uit binnen- en buitenland en het studiemateriaal is Engelstalig. Daarnaast is er een mogelijkheid om een uitwisselingsprogramma met een buitenlandse universiteit te volgen en zo een half jaar in het buitenland te studeren. Ook hebben we expliciete vakken over internationalisering in het programma opgenomen, zoals International Business en International Management.
De bachelors Business Administration en Economics and Business Economics hebben wel degelijk raakvlakken, maar ze verschillen uiteindelijk behoorlijk:
Nee, de programma’s zijn qua niveau en inhoud precies hetzelfde. Kies je voor de Engelstalige track, dan studeer je samen met studenten van over de hele wereld en zijn alle hoor- en werkcolleges in het Engels. Voelt een overgang naar onderwijs in het Engels nog wat te groot? Dan past de Nederlandstalige track misschien wel bij jou. Daar zijn de werkgroepen in de eerste 2 jaar en de feedbackcolleges in het 1e jaar in het Nederlands. Ook opdrachten, tentamens en je scriptie maak je in het Nederlands. In jaar 3 neemt de hoeveelheid Engels in de opleiding toe, waardoor je vertrouwder raakt met academisch Engels. Hierdoor maak je een soepele overgang naar volledig Engelstalig onderwijs in de master opleidingen.
In zowel de Engelstalige track als de Nederlandstalige track is alle literatuur in het Engels.
Tijdens de 3-jarige bachelor Business Administration leer je onder andere hoe je bedrijfskundige problemen kunt oplossen. Hiervoor maak je gebruik van verschillende disciplines. Een daarvan is wiskunde. Daarnaast leer je veel over boekhouden, financiën en statistiek waar wiskundige vaardigheden van belang zijn. Het is dus een pré als je goed bent in wiskunde.
Per semester heb je een schriftelijk tentamen op locatie, dat bestaat uit multiple choice- en open vragen. Dit wordt gecombineerd met een van de volgende opties: een essay schrijven, een casus oplossen (alleen of met een groep), opdracht of werkstuk uitwerken en presenteren (alleen of met een groep).
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding en krijg je een tutor toegewezen. Deze tutor laat je kennis maken met zowel de campus als de stad Amsterdam, zodat je je snel thuis voelt. Deze ouderejaars student geeft je daarnaast tips over hoe je slim kunt studeren en je kunt er ook terecht om je studiedoelen en voortgang te bespreken. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre. Zo kun je bij onze ervaren studieadviseurs terecht voor vragen over je studieprogramma, planning of persoonlijke omstandigheden die je studie kunnen beïnvloeden.