Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
"Mijn groentegewassen kunnen tegen extreme warmte, droogte of zout"
Ruud Korver

‘Mijn werk bestaat uit het oplossen van problemen in de groei en ontwikkeling van planten. Enza Zaden ontwikkelt nieuwe groenterassen die over de hele wereld geteeld, verkocht en gegeten worden. Het veranderende klimaat zorgt er bijvoorbeeld voor dat in bepaalde gebieden sommige planten minder goed groeien. Ik achterhaal waarom dat zo is en wat we eraan kunnen doen.’

Koud en zout

‘Tijdens mijn bachelor Biologie leerde ik al dat planten ongelooflijk flexibel zijn. Ze kunnen geen kant op, dus om te overleven moeten ze zich wel aanpassen als de omstandigheden veranderen. Het fascineert me dat planten zich kunnen aanpassen aan de meest extreme omstandigheden, zoals hevige kou, droogte of gebieden met veel zout.’

Voedsel voor groeiende wereldbevolking

‘Mijn werk doet ertoe. De wereldbevolking groeit en ook in zich ontwikkelende landen moeten mensen toegang hebben tot gezond en gevarieerd voedsel. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat we sneller en efficiënter nog betere groenterassen kunnen ontwikkelen. Rassen die het goed doen in ons veranderende klimaat en die bijvoorbeeld minder water nodig hebben. En die, doordat ze beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, ook minder gewasbeschermingsmiddelen vragen tijdens de teelt.’

Nieuwsgierig

‘Ik vind de diversiteit van mijn werk erg leuk. Ik zit soms op kantoor, maar ben minstens zo vaak te vinden in het laboratorium, de kas of klimaatkamer. Een paar keer per jaar ga ik op reis om ter plekke te kijken hoe gewassen het doen. Ik ben erg nieuwsgierig en dat is ook wel belangrijk bij dit werk. We doen baanbrekend onderzoek naar dingen waar niemand nog een antwoord op heeft. Om dat goed te doen, moet je wel nieuwsgierig zijn.’

Mooi startpunt

‘Vanaf het eerste moment werd bij mijn studie de theorie in de praktijk gebracht. Daar hou ik van. Een van de practicumvakken was zelfs directe aanleiding voor mijn promotieonderzoek naar hoe zout plantenwortels beïnvloedt. Ik denk dat de wereld staat te springen om nieuwe, goede biologen. Er zijn zoveel processen in het leven die we nog niet begrijpen. We hebben innovatieve ontdekkers nodig die met de allernieuwste technieken kunnen werken. Het besef dat er dingen moeten veranderen, is groot bij jongeren. Als je een steentje wil bijdragen, is een studie Biologie aan de Universiteit van Amsterdam een heel mooi startpunt.’