De digitale agenda beschrijft wat we gaan doen op het gebied van digitalisering.
Dit vertaalt zich op de eerste plaats naar activiteiten die ervoor zorgen dat de digitale dienstverlening op orde is en blijft, zodat onze studenten en medewerkers gemakkelijk en effectief kunnen studeren en werken. Denk bijvoorbeeld aan de digitale werkplek, student.uva.nl, de digitale leeromgeving en digitaal toetsen, de onderzoeksinfrastructuur en High Performance Computing.
Daarnaast geeft de digitale agenda richting aan vernieuwing, zodat we tijdig inspelen op nieuwe kansen en risico’s, en digitalisering optimaal bijdraagt aan de ambities van de UvA. Binnen deze ‘vernieuwingsagenda’ hebben we de volgende speerpunten:
Bij alle initiatieven brengen we onze publieke waarden in de praktijk. Voor de digitale agenda zijn dat:
Lees het beleidsdocument voor de digitale agenda (pdf, 44 p.)
Op 18 februari 2022 trotseerden studenten van verschillende faculteiten en achtergronden een zware storm om van gedachten te wisselen over de digitale agenda van de UvA. Het doel was simpel: zorgen dat de digitaliseringsplannen van de UvA aansluiten bij de behoeften en ideeën van studenten. Het werd een zeer waardevolle en energieke bijeenkomst, waarin studenten de kans om mee te denken volop benutten.
Hoe kan digitalisering bij de UvA docenten en onderzoekers maximaal ondersteunen? Deze vraag stond centraal in een rondetafelgesprek op 31 maart 2022 en in een aantal interviews met docent-onderzoekers. Na eerdere bijeenkomsten met studenten en medewerkers, was nu het woord aan docenten en onderzoekers van de FNWI, FEB, FMG en FGw. Dit leverde waardevolle inzichten op voor de verdere ontwikkeling van de digitale agenda.
Hoe kan digitalisering bij de UvA haar medewerkers en studenten maximaal ondersteunen? Deze vraag stond op 24 maart 2022 centraal in de tweede ‘kampvuursessie’ over de digitale agenda van de UvA. Na een eerdere bijeenkomst met studenten, was nu het woord aan medewerkers van Academische Zaken, FdR, FMG, Bestuursstaf, ICT Services, Facility Services, Administratief Centrum en Informatiemanagement.
Om onze strategische ambities te vertalen naar doelen en initiatieven, hebben we negen focusgebieden geïdentificeerd. Voor elk gebied hebben we een divers samengestelde focusgroep gevormd die hiermee aan de slag is gegaan. Uitgangpunt is wat digitalisering gaat opleveren voor onze studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers. En ook: hoe zorg je dat ideeën en plannen werkelijkheid worden? Want de digitale agenda lijkt over techniek te gaan, maar het gaat eigenlijk over mensen en hoe we met elkaar en onze omgeving vormgeven aan de toekomst van de UvA.
Universiteiten en onderzoekers zijn cruciaal voor wetenschap en samenleving. Het project "Information Law and the Digital Transformation of the University" onderzoekt de uitdagingen van de Europese universitaire sector in een digitaliserende wereld, zoals groeiende afhankelijkheid van digitale technologieën en diensten, complexe wetgeving voor onderzoek en afhankelijkheid van externe data voor onderzoek. Ook bevat het onderzoeksrapport aanbevelingen voor universiteiten, en wetgevers en beleidsmakers.
De UvA principes en kaders voor de digitale agenda zijn bedoeld om steun en richting te geven bij keuzes in het realiseren van de digitale agenda. Ze voorkomen dat discussies telkens opnieuw gevoerd worden en zijn een leidraad bij het vormgeven van de digitalisering bij de UvA.
Heb je vragen over de digitale agenda of ideeën die je met ons wil delen? Stuur dan een e-mail naar digitale-agenda@uva.nl.