For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Het studieprogramma van de bachelor Science, Technology & Innovation (ST&I) is opgebouwd rond vijf leerlijnen (thema's): Hightech designer materials, Sustainability & Circularity, Engineering Life and Health, Information Science, Modeling and Simulation en 21st century skills. Ieder semester werk je samen met je studiegenoten aan een project dat aansluit op een of meerdere van deze leerlijnen. Dat doe je in de UvA Makerspace.

Opbouw studiejaar

ST&I is een voltijd programma. Je bent gemiddeld 40 uur per week met je studie bezig. De ene helft bestaat uit hoor- en werkcolleges, practica en workshops. De andere helft uit zelfstudie of werken met je projectteam. Samen werken jullie namelijk ieder semester aan een project in de UvA Makerspace. In dit hightech laboratorium breng je jouw nieuwe kennis in de praktijk. Stap voor stap ontwikkel je een prototype dat je aan het eind presenteert aan de opdrachtgever.

Je doet al je werk op je eigen laptop, die je altijd bij je hebt. Je laptop moet aan een aantal minimumeisen voldoen.

Leerlijnen

High-tech Designer Materials

In deze leerlijn staat het ontwerpen van materialen centraal. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van materialen die energie kunnen vasthouden of in een bepaalde situatie van vorm veranderen, biosensoren waarmee ziektes kunnen worden opgespoord of circulaire plastics. Je leert hoe dergelijke materialen gemaakt en gevormd worden, hoe ze bewegen, wanneer ze degraderen en hoe ze zichzelf weer kunnen repareren. Ook bestudeer je de wisselwerking tussen licht en geavanceerde materialen en ontwikkel je zelfs nieuwe materialen op de nano-, micro- en macroschaal.

Sustainability & Circularity

In deze leerlijn houd je je bezig met de energie- en materiaaltransitie. Hier leer je over technologieën die duurzaam energie opwekken en over bio-afbreekbare producten die opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarbij werk je bijvoorbeeld aan projecten op het gebied van duurzame plastics, elektrochemie en brandstofcellen. Daarnaast onderzoek je hoe de uitdagingen aangepakt kunnen worden om tot een duurzame voedselproductie en circulaire chemie te komen. Je kijkt hierbij naar alle factoren die een rol kunnen spelen in het systeem dat je bestudeert (systeemdenken). Je maakt ook simulaties met behulp van digitale modellen om de effecten van jouw gevonden oplossing zo goed mogelijk te kunnen voorspellen.

Engineering Life and Health

In deze leerlijn staan de principes van moleculaire en biochemische processen in levende cellen en organismen centraal. Je leert hoe deze mechanismen kunnen helpen bij het vinden van oplossingen voor bijvoorbeeld ziektes, de gevolgen van ouderdom of bij het bedenken van innovatieve manieren om duurzaam en gezond voedsel te produceren. Je duikt in de genetica en epigenetica om precies te begrijpen hoe cellen werken, en hoe de bouwstenen van het leven ook buiten de cel kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld in de voedsel- en farmaceutische industrie. Je maakt gebruik van technieken zoals PCR, sequencing, moleculair kloneren en geavanceerde microscopie. We gaan ook in op de vraag of en hoe we op een verantwoorde manier nieuwe technologieën, zoals genetische manipulatie, verder kunnen ontwikkelen.

Information Science, Modelling and Simulation

Informatietechnologie is niet meer weg te denken binnen de wetenschap en technologie. In deze leerlijn leer je hoe je informatietechnologie gebruikt om automatisch gegevens te verzamelen uit digitale informatiebronnen en wetenschappelijke experimenten. Maar ook hoe je algoritmes en programma’s ontwikkelt om gegevens te analyseren en te representeren. Ook leer je hoe je een model kan gebruiken voor experimenten die in de werkelijkheid moeilijk of niet uit te voeren zijn. Je past technieken zoals machine learning toe op het optimaliseren van computermodellen. Hierdoor kun je voorspellen wat het effect is van elke aanpassing die je zou willen aanbrengen aan een fysiek systeem voordat je het in het echt gaat toepassen.

21st Century Skills & Research Expertise

In deze leerlijn doe je essentiële vaardigheden op zoals projectmanagement, analyse en samenwerking om creatief problemen op te lossen. Je leert effectief communiceren met mensen met allerlei soorten beroepen en achtergronden. In de Makerspace doe je ondertussen technische vaardigheden op zoals 3D-printen en programmeren. Verder ontwikkel je ook academische vaardigheden: onderzoek doen en kritisch denken. Deze vaardigheden zijn essentieel voor zowel je academische als professionele carrière. Zo word je goed voorbereid op toekomstige uitdagingen.
Student Isis
Copyright: UvA
Ik ben nu bezig met het bouwen van een robot die mensen moet kunnen opsporen in een aardbevingsgebied Student Isis
Studieprogramma per jaar
  • Jaar 1

    In het eerste studiejaar maak je kennis met de vijf leerlijnen High-tech Designer Materials, Sustainability & Circularity, Engineering Life and Health, Information Science, Modelling and Simulation en 21st Century Skills and Research Expertise. Je leert over de belangrijkste concepten van ieder onderwerp en bekijkt deze vanuit de natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, aard- en milieuwetenschappen en informatiewetenschappen. Ook leer je de benodigde academische vaardigheden, zoals presenteren en academisch schrijven en werk je aan interdisciplinaire ontwerpprojecten. 

    Alle theoretische kennis die je voor die tijd hebt opgedaan, breng je hierbij in de praktijk.  

  • Jaar 2

    In jaar 2 kies je uit de drie leerlijnen High-tech Designer Materials, Sustainability & Circularity, Engineering Life and Health één uit om je in te specialiseren. Je duikt dieper in de stof van je gekozen onderwerp, door per semester een aantal geavanceerde leerlijn- specifieke vakken te volgen. Ook werk je aan meerdere ontwerpprojecten, waarbij je digitale en fysieke prototypes ontwikkelt. Tijdens deze projecten werk je ook samen met studenten die een andere specialisatie gekozen hebben, zodat jullie je kennis kunnen combineren en als interdisciplinair team oplossingen zoeken voor complexe vraagstukken. 

    Naast je specialisatie blijf je het hele jaar vakken volgen in de leerlijnen Information Science, Modelling and Simulation en 21st Century Skills and Research Expertise.  

  • Jaar 3

    Het eerste semester voor het derde jaar is helemaal gereserveerd voor keuzeruimte. Je kunt kiezen voor de minor Biomimicry van Science, Technology & Innovation. Maar het is ook mogelijk om vakken of een minor bij een andere opleiding te kiezen of op uitwisseling naar het buitenland te gaan. 

    Het tweede semester begin je met een keuzevak. Tot slot ga je aan de slag met een interdisciplinair bachelorproject, waarin je je eigen prototype oplevert en je je bachelorthesis schrijft. Alle kennis en vaardigheden die je tijdens je bachelor hebt opgedaan worden hierin getest. Als je al je vakken afgerond hebt, krijg je de titel Bachelor of Science (BSc). 

  • Studiebegeleiding

    Je staat er niet alleen voor. In elke fase van je studie krijg je begeleiding van tutoren; dit zijn ervaren student-assistenten die je zowel met je studie als persoonlijk kunnen helpen.

    Lees meer over de studiebegeleiding.

  • Onderwijsvormen
    • Hoorcolleges en Peer Teaching
      Een docent licht de stof toe en je kunt vragen stellen over de theorie. Ook leer je zelf je kennis te presenteren en over te brengen op studiegenoten.
    • Werkcolleges
      Je oefent in kleine groepen onder begeleiding van een docent met de kennis die tijdens het hoorcollege is besproken en past deze toe op nieuwe vraagstukken.
    • Practica
      Je voert, onder begeleiding, opdrachten individueel of in tweetallen uit in het laboratorium.
    • Workshops
      In de UvA Makerspace leer je omgaan met geavanceerde apparatuur, zoals 3D-printers, lasersnijders en simulatiesoftware.
    • Projecten
      In een groepje van twee tot vijf studenten werk je een aantal weken aan een grote opdracht onder begeleiding van een docent.
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Innovative Food Systems
    Blok 1
    Blok 2
    6
  • Your Digital World
    Blok 1
    Blok 2
    6
  • Quantitative Skills in Context
    Blok 1
    4
  • The Building Blocks of Life
    Blok 2
    Blok 3
    6
  • Materials in Motion
    Blok 2
    Blok 3
    6
  • 21st Century Skills & Research Expertise 1a
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    2
  • Engineering the Building Blocks of Life
    Blok 4
    Blok 5
    6
  • Connecting Your Digital World
    Blok 4
    Blok 5
    6
  • Quantitative Skills in Context 2
    Blok 4
    4
  • Materials that Shine
    Blok 5
    Blok 6
    6
  • Sustainable Energy Technologies
    Blok 5
    Blok 6
    6
  • 21st Century Skills & Research Expertise 1b
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    2
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Specialisatie High-tech Designer Materials
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
  • Specialisatie Sustainability & Circularity
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
  • Specialisatie Engineering Life and Health
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
  • Vakken in leerlijn Information, Science, Modelling and Simulation
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
  • Vakken in leerlijn 21st Centry Skills & Research Expertise
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Keuzeruimte
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Keuzevak ST&I
    Blok 4
  • Bachelorproject
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
Verplicht vak
Keuzevak
Specialisatie
Mogelijkheden tijdens je studie
  • UvA Makerspace

    De UvA Makerspace is een ruimte in het gebouw Science Park 904 speciaal ingericht voor studenten van Science, Technology & Innovation. Hier werk je met behulp van geavanceerde apparatuur aan prototypes en complexe simulaties. 

    De ruimte is flexibel ingericht, zodat er verschillende soorten lessen, workshops en evenementen in georganiseerd kunnen worden, en je als student ook zelf de ruimte kunt aanpassen. Er zijn gereedschappen, zoals boren, soldeerbouten, en elektronica aanwezig. Je vindt er ook geavanceerde apparatuur om bijvoorbeeld te lasersnijden, programmeren, kloneren en 3D-printen.

    In deze ruimte word je getraind om zelfstandig te kunnen werken met al deze gereedschappen. Met deze kennis en kunde ben jij in staat om zelf het prototype te bouwen dat jouw team voor ogen ziet. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van robots, duurzame plastics of planten die dierlijke eiwitten maken.

  • Design Thinking methode

    Een prototype bouwen kan op oneindig veel manieren. Om hier goede keuzes in te maken, leer je werken volgens de Design Thinking methode. Met deze methode leer je een steeds beter prototype te ontwerpen én rekening te houden met de wensen en voorkeuren van de eindgebruiker of opdrachtgever. Hun ervaring is vaak namelijk net zo belangrijk als wetenschappelijk onderzoek bij het ontwerpen van een nieuwe technologie.

    De Design Thinking cyclus bestaat uit vijf fases:

    Vijf fases van de design thinking methode

    1. Inzicht krijgen in het probleem door onderzoek te doen
    2. Vertalen van wensen van eindgebruiker naar een duidelijk probleem dat je wilt oplossen. 
    3. Brainstormen over alle mogelijke oplossingen en kiezen welk idee je gaat uitwerken
    4. Praktisch aan de slag: digitaal ontwerp maken en simuleren. In de UvA Makerspace een fysiek prototype maken. 
    5. Protoype testen en aanpassen en voorleggen aan beoogde gebruiker.

    Tijdens langere projecten kun je deze cyclus meerdere keren doorlopen. Zo kun je je ontwerp steeds beter maken en afstemmen op de feedback van je opdrachtgever of de door jou gekozen eindgebruiker.

  • Keuzeruimte

    Het eerste semester van het derde jaar bestaat uit vrije keuzeruimte (30 studiepunten) die je helemaal zelf kunt invullen. Dit geeft je de kans om je kennis te verbreden of juist te verdiepen op een onderwerp waar je graag meer over wil leren. Je kunt deze tijd bijvoorbeeld ook gebruiken voor een uitwisseling naar het buitenland.

  • Honoursprogramma

    Misschien kun je en wil je al eerder in de opleiding extra uitdaging naast het reguliere programma. In dat geval kun je het honoursprogramma volgen. Als honoursstudent krijg je de mogelijkheid om je maximaal te ontwikkelen; je volgt een op maat gemaakt programma van extra vakken met een totale studielast van 30 studiepunten (verspreid over drie jaar). Bij de bachelor Science, Technology & Innovation aan de UvA kun je kiezen uit een disciplinair honoursprogramma, waarbij je extra verdieping krijgt op een wiskundig onderwerp, of een interdisciplinair programma, waarbij je je kennis juist gaat verbreden op onderwerpen die verweven zijn met andere vakgebieden. Als je voor alle reguliere en extra vakken gemiddeld een 7 of hoger haalt, krijg je naast je bachelordiploma ook een honourscertificaat uitgereikt.