Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Kies voor de toekomst, draag bij aan verandering

Een duurzame toekomst creëer je niet vanuit één vakgebied. Zo zijn aardwetenschappen en biologie nodig om het ingrijpen van de mens op ecosystemen te begrijpen. Daarnaast, kijk je naar de sociale, politieke en economische factoren die het gedrag van mensen bepalen. Het aantal vakken gericht op de natuurwetenschappen en de sociale wetenschappen is in het eerste jaar ongeveer gelijk. In jaar twee kies je een specialisatierichting; ‘Future Earth’ (natuurwetenschappen) of ‘Future Society’ (sociale wetenschappen). Beide specialisatierichtingen zijn toegankelijk voor studenten met zowel een natuur- of maatschappijprofiel.

Elk semester staat een andere uitdaging rondom duurzaamheid centraal. In jaar 1 maak je kennis met de basisprincipes van klimaatverandering, de uitdagingen van de energietransitie en de relatie tussen mens en natuur. Tijdens je specialisatie in jaar 2 leer je over je de uitdagingen binnen de voedsel- en watersystemen. In jaar 3 heb je veel keuzeruimte - met de mogelijkheid om in het buitenland te studeren – en werk je aan je afstudeerproject.  

Are you an international student and looking for the English-taught minor programmes? You can find more information about the minor programme Global Water Challenges here, and more information about the minor programme Sustainable Food Systems here

Duurzaamheid staat centraal

Instroom met C&M, E&M, N&T én N&G profielen

Brede basis met specialisatie

Veel vrije keuzeruimte

Wordt opgeleid tot impactmaker 

Amita Janssen, student Future Planet Studies
Amita Janssen, student Future Planet Studies
Op een creatieve manier de problemen van de toekomst tackelen

“Je krijgt veel ruimte om onderwerpen te kiezen die jou aanspreken, en soms krijg je ook de kans om deze op een creatieve manier in te vullen. Zo heb ik vorig jaar voor het vak Political Economy of Transnational Food Chains samen met twee anderen een podcast gemaakt over de problematiek rond palmolieproductie in Zuidoost-Azië: Sri Lanka in perspectief. Dat is wel even anders dan een paper schrijven achter je laptop.”

Past Future Planet Studies bij jou?

  • Je bent geïnteresseerd in de natuur- én de maatschappijwetenschappen, en vindt het vooral leuk als die twee samenkomen.
  • Duurzaamheid vind je belangrijk. Je denkt na over de toekomst van de aarde en bent gemotiveerd om daar een bijdrage aan te leveren.
  • Je vindt het interessant om vraagstukken te bekijken vanuit het mondiale perspectief maar je bekijkt ze ook graag op lokaal niveau.
  • Je werkt graag samen en vindt het leuk om discussies te voeren waarin verschillende perspectieven samenkomen. Uiteraard met goede argumenten.
  • Je vindt het fijn om keuzeruimte te hebben, je kiest graag zelf je eigen pad en gaat graag de uitdaging aan.

 

Toelating en inschrijven

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Future Planet Studies, heb je een vwo-diploma nodig met de volgende profielen en vakken:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij met minimaal één van de volgende vakken: Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde of Scheikunde
  • Cultuur en Maatschappij met wiskunde A of B en 2 van de 5 volgende vakken: Economie, Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde en/of Scheikunde

Beide specialisatierichtingen in jaar 2 zijn toegankelijk voor alle studenten, ongeacht je middelbare school profiel. In jaar 1 zijn er zelfstudiemodules beschikbaar en is er (gratis) bijles mogelijk voor Natuurkunde en Scheikunde, als je deze vakken niet hebt gevolgd op de middelbare school.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Future Planet Studies
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50425
Locatie
Science Park en Roeterseiland