Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bij Future Planet Studies staat elk semester een andere uitdaging rondom duurzaamheid centraal. In jaar 1 zijn dit ‘Klimaat en Energie’ en ‘Kwaliteit van Leven’. Halverwege jaar 1, kies je een specialisatie voor jaar 2 en jaar 3. Je kunt kiezen tussen ‘Future Earth’ (natuurwetenschappen) en ‘Future Society’ (sociale wetenschappen). In jaar twee volg je vakken die zich binnen deze specialisatie focussen op de uitdagingen rondom voedsel en water. Zowel in jaar 2 als in jaar 3 volg je ook gezamenlijke vakken waarbij de specialisatierichtingen gecombineerd worden. Beide specialisaties zijn toegankelijk voor alle middelbare school profielen.
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Toekomstige Uitdagingen, Innovatieve Oplossingen
    Blok 1
    Blok 2
    6

    In het vak Toekomstige Uitdagingen, Innovatieve Oplossingen, maak je een begin met het bestuderen van complexe uitdagingen die alleen tegelijkertijd vanuit meerdere disciplines kunnen worden aangepakt. Je leert dat langs twee wegen: In de eerste plaats door je vertrouwd te maken met het systeemdenken, dat helpt om de verschillende factoren die een rol spelen bij complexe issues in onderlinge samenhang te bezien. In de tweede plaats schrijf je zelf een wetenschappelijke paper over een van de uitdagingen die jou het meest interesseert, waarvoor je ook kunt proberen oplossingsrichtingen aan te dragen. Het systeemdenken gebruik je als methode om de problemen en oplossingsrichtingen die je beschrijft wetenschappelijke diepgang te geven.

  • Toekomstperspectief voor de Samenleving
    Blok 1
    6

    Het vak Toekomstperspectief voor de Samenleving beoogt een eerste introductie te geven in de sociaalwetenschappelijke aspecten van mondiale milieuvraagstukken en de daarbij horende transitieproblematiek. Er wordt hierbij vooral ingegaan op de complexiteit van het politieke systeem en de uitdagingen die dat geeft voor het verwezenlijken van fundamentele maatschappelijke transformaties en toekomstperspectieven voor de samenleving.

  • Klimaatverandering & Zeespiegelstijging
    Blok 2
    6

    Deze cursus behandelt de werking van het klimaat op aarde, klimaatveranderingen op verschillende tijdschalen, en de consequenties voor de zeespiegel. Omdat voor een goed begrip van de algemene circulatie enig begrip van basale natuurkunde onontbeerlijk is, worden waar nodig ook de benodigde natuurkundige principes behandeld.

  • Toekomstperspectief voor de Aarde
    Blok 1
    Blok 2
    6

    Door ongekende bevolkingsgroei, uitputting van grondstoffen en versnelde klimaatsverandering staan we op een keerpunt in ons bestaan op aarde. Een grote uitdaging waar we ons voor gesteld zien is, hoe we onze leefomgeving, de planeet aarde, zodanig kunnen inrichten dat dit een plek blijft waar wij ook in de toekomst een goed bestaan kunnen leiden. Hoe kunnen wij biotische en abiotische processen die plaatsvinden op onze planeet op zodanige wijze benutten dat wij er weliswaar profijt van trekken, zonder daarmee een fundamentele verstoring van ons leefmilieu teweeg te brengen of onherstelbare schade aan te richten aan ecosystemen?

  • Energietransities
    Blok 3
    6

    Als centraal thema van het vak Energietransities hebben we gekozen voor elektriciteitsopwekking. Rondom dit thema wordt door de studenten een vijftal casussen uitgewerkt rondom (nieuwe) elektriciteitsopwekking in Nederland.

  • Kwaliteit van Leven
    Blok 4
    Blok 5
    6

    In deze module onderzoeken we het belang van de fysieke en sociale omgeving voor kwaliteit van leven. Als we het hebben over de kwaliteit van leven, op welke kwaliteit(en) doelen we dan? Kwaliteit van wie of wat? Kwaliteit van leven voor wie? En waar en wanneer? Wat voor afwegingen spelen hier een rol en tegen wat voor dilemmas lopen we aan wanneer we die kwaliteit willen bevorderen? In de zoektocht naar een antwoord op deze vragen worden verschillende perspectieven aangereikt.

  • Inleiding Milieueconomie
    Blok 4
    6

    De module Inleiding Milieueconomie introduceert het economisch gezichtspunt op het object van Future Planet Studies: de actuele en toekomstige vraagstukken op het snijvlak van mens en aarde. De module legt om te beginnen uit waarom problemen zoals milieudegradatie en uitputting van grondstoffen (ook) economische problemen zijn.

  • Virtual Globe - Environmental Hazards
    Blok 5
    6

    Wetenschappelijk inzicht in de patronen van natuurgevaren die in het verleden zijn gevormd, in combinatie met kennis van het geomechanische, hydrologische en reologische gedrag van oppervlaktematerialen en de parameters die de snelheid en omvang van natuurgevaren bepalen, is essentieel om toekomstige gevaren te voorspellen, waardoor dit vak een centrale plaats inneemt in het eerste jaar van de studie Future Planet Studies.

  • Verzamelen, Visualiseren & Analyseren
    Blok 4
    Blok 5
    6

    De theorie van beschrijvende statistiek, visualisatie, kansberekening en toetsende statistiek wordt via de SOWISO leeromgeving geïntroduceerd en toegepast via interactieve oefeningen in de R software-omgeving (zelfstudie). Daarna wordt de theorie in hoorcolleges besproken en in werkcolleges toegepast op concrete en meer uitdagende opdrachten.

  • Quality of Life Research
    Blok 6
    6

    A basic requirement for academically trained graduates is that they have to be able to independently conduct research. After learning about the relationships between quality of life and our physical and social environments in blocks 1 and 2 you will now engage in an empirical research project to find out more about the concept yourself. In Quality of Life Research, you are challenged to bring in all the relevant skills that you have acquired during the first year of your Bachelor program Future Planet Studies, and put them into practice.

Verplicht vak
Keuzevak
Specialisatie
Extra mogelijkheden
Studielast