14 april 2025
De UvA respecteert en faciliteert ieders recht om te demonstreren. Maar de UvA moet ook een sociaal en fysiek veilig studeer- en werkklimaat waarborgen. Gemaskerde demonstraties en het bezetten van gebouwen past daar absoluut niet bij. Het College van Bestuur gaat vandaag dan ook niet met de demonstranten in onderhandeling, maar heeft aangifte gedaan.
Demonstranten is meerdere malen dringend gevraagd om vrijwillig te vertrekken. Een aantal demonstranten gaf gehoor aan dit verzoek. Een aantal anderen is in het Maagdenhuis gebleven. Hierop heeft de politie het pand ontruimd. Rond 17.15 uur waren alle demonstranten uit het Maagdenhuis afgevoerd. Inmiddels is duidelijk dat flinke vernielingen in het pand hebben plaatsgevonden en er aanzienlijke schade is aangericht.
Collegevoorzitter Edith Hooge benadrukt dat er geen enkel excuus is voor de bezetting en de schade die is aangericht: 'Het staat iedereen vrij te demonstreren, maar intimideren en vernielen, dat doe je niet.' Ze sprak eerder vandaag met AT5 over de bezetting door zo'n (in eerste instantie) vijftig gemaskerde demonstranten: 'In het Maagdenhuis zaten mensen te werken, die halsoverkop hun spullen moesten pakken en moesten vertrekken. Dat voelt bedreigend. Veel collega's zijn geschrokken. Voor de collega's die hier behoefte aan hebben, regelen we nazorg.'
Ze legt ook uit waarom de UvA niet inhoudelijk op de eis ingaat: 'Binnen onze universiteit is er altijd ruimte voor open gesprek en debat en discussie. Natuurlijk voeren wij gesprekken, ook over de verschrikkelijke situatie in Gaza. Je mag hier demonstreren, maar dit is een heel andere situatie. Dit is een groep die hier anoniem, gemaskerd binnenkomt, gaat zitten en de boel barricadeert. Daar gaan wij nu niet mee in gesprek.'
De afgelopen periode heeft de UvA gewerkt aan nieuwe richtlijnen voor de samenwerking met partners in conflictgebieden zoals op het moment in Israël en Gaza. Die nieuwe richtlijnen worden specifiek ontwikkeld om beter te voorkomen dat onze onderzoeks- en onderwijssamenwerkingen kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld schending van mensenrechten of misbruik van kennis voor ongewenste militaire doeleinden. Bij het maken van de richtlijnen doen we recht aan de diversiteit aan complexe afwegingen die er in dit soort gevallen spelen en worden samenwerkingen inhoudelijk en per casus beoordeeld.
Als onderdeel hiervan zijn drie urgente casussen, waaronder de samenwerking met een Israelische universiteit tegelijkertijd met de ontwikkeling van dit kader getoetst. Als gevolg hier van is besloten de studentenuitwisseling met Hebrew University of Jerusalem niet in de huidige vorm te verlengen.
Op uva.nl/demonstraties vind je meer informatie en duiding met betrekking tot de demonstraties en over de huidige situatie op de campus.