Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dit jaar vormt de Hoftuin in de Amsterdamse Plantagebuurt het decor voor het Joodse Loofhuttenfeest. Vanaf 16 oktober is de loofhut-kunstinstallatie een week lang te bewonderen en zijn verschillende workshops en lezingen te volgen.
Het Loofhuttenfeest werd vorig jaar gevierd op het Waterlooplein

Tijdens het Loofhuttenfeest, ook wel Soekot genoemd, wordt de periode herdacht waarin het Joodse volk veertig jaar door de woestijn trok en in tenten en hutten leefde. Om deze traditie te eren, bouwen veel Joden een loofhut – een tijdelijke structuur met een dak van bladeren – in hun tuin of op hun balkon tijdens het feest. Vorig jaar werd het evenement voor het eerst in lange tijd weer in Amsterdam georganiseerd.

Waar het feest vorig jaar op het Waterlooplein werd gevierd, is dit jaar uitgeweken naar de Hoftuin in de Plantagebuurt. 'We wilden het evenement deze keer in een andere Joodse buurt in Amsterdam organiseren', zegt initiatiefnemer Julia van der Krieke. 'De Hoftuin was hiervoor een prachtige plek, omdat deze qua locatie een overgang vormt tussen de Plantagebuurt en Uilenburg en Vlooienburg, waar vorig jaar het Loofhuttenfeest plaatsvond.' 

Foto's van de opening van het Loofhuttenfeest

Ook tijdens deze editie is er een moderne loofhut in het straatbeeld te zien. Kunstenaarsduo Hertog Nadler (Chaja Hertog en Nir Nadler) ontwierp de hut op basis van huizen die vroeger in de Plantagebuurt stonden. 'Met het feest staan we ook stil bij de geschiedenis van de buurt. Mensen horen verhalen over hoe het feest er vroeger werd gevierd en wat er veranderd is' , vertelt Van der Krieke.

Lezingen en workshops

Tijdens de week van het Loofhuttenfeest worden verschillende activiteiten georganiseerd: zo wordt er dagelijks om 11.00 uur een historische lezing gegeven en kunnen bezoekers aan verschillende workshops meedoen. Voor meer informatie over de achtergrond van het feest en de kunstinstallatie zijn vrijwilligers aanwezig bij de kunstinstallatie om vragen te beantwoorden.

Tekst loopt door onder het programma.

De Joodse Stad

Het Loofhuttenfeest wordt georganiseerd door het project De Joodse Stad, dat erop gericht is de Joodse geschiedenis van Amsterdam, van de 17e eeuw tot nu, zichtbaar te maken voor een breed publiek. De Joodse Stad is een samenwerking van de UvA, gemeente Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier en wordt geleid door Van der Krieke. De Amsterdam Humanities Hub (zie kader) bracht de drie partijen bij elkaar.