Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ella Hendriks, Margriet Schavemaker, Noa Roei en Manon Parry ontvangen samen met hun collega-onderzoekers van museale instellingen een Museumbeurs van NWO. Ze ontvangen de subsidies voor onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen: een 15de-eeuws altaarstuk in Kasteel de Haar, de collectie van de 19e-eeuwse kunstverzamelaar Sophia Lopez Suasso-de Bruijn, hoe musea emoties kunnen oproepen bij hun bezoekers, en de ervaringen en herinneringen van wijkverpleegkundigen.

Het NWO-programma Museumbeurzen geeft musea de mogelijkheid kortlopend onderzoek te doen. De aanvragers zijn museumprofessionals die een wetenschappelijk onderzoeksproject uitvoeren in hun museum en daarbij samenwerken met universiteitsonderzoekers. Het doel van het programma is talentontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek in het museale veld te bevorderen.

Van vier gehonoreerde projecten zijn geesteswetenschappers van de UvA mede-aanvrager:

  • M.I. Albrecht (Kasteel de Haar) en Ella Hendriks (UvA): Een Spaans retablo in Utrecht: onderzoek naar het 15de-eeuwse altaarstuk van Kasteel de Haar
    Kasteel de Haar is Nederlands grootste kasteel, een hoogtepunt van de neogotiek. Maar wie weet dat er in het kasteel een unieke groep Spaanse schilderijen aanwezig is? Dit ensemble is onbekend bij publiek en specialisten, terwijl het uniek is in Nederland. Diepgaand onderzoek naar deze belangrijke schilderijen moet hier verandering in brengen.
     
  • D.L. Maat (Amsterdam Museum) en Margriet Schavemaker (UvA): De collectie van Sophia Lopez Suasso-de Bruijn: een nieuwe blik
    Sophia Lopez Suasso-de Bruijn maakte met haar nalatenschap de stichting van het Stedelijk Museum mogelijk, maar toch kent bijna niemand haar naam. In dit onderzoek wordt zij geherwaardeerd middels twee peer reviewed artikelen, twee museale presentaties en een verbeterde digitale ontsluiting waarin de collectie gelinkt wordt aan het gedigitaliseerde archief.
     
  • M.I. van der Sande (Nederlands Openluchtmuseum) en Noa Roei (UvA): Een emotionele beleving: Een vergelijking om de impact van verschillende methoden om bezoekers te betrekken
    Een museumbezoek kan van alles bij een bezoeker oproepen. Er bestaan verschillende methodes -zoals emotienetwerken, I ASK en reenactment- om deze emoties in te zetten om een gesprek tussen het museum en het publiek aan te gaan. Hoe verhouden deze methodes zich tot elkaar? Het Openluchtmuseum doet een vergelijkend onderzoek om hun bezoekers beter te begrijpen.
     
  • Mia Vrijens (Florence Nightingale Instituut - Vereniging Verplegenden & Verzorgenden Nederland) en Manon Parry (UvA): De wijkverpleegkundige aan het woord: verhalen uit de wijkpraktijk
    Dit oral history project creëert een nieuw archief van ervaringen en herinneringen van wijkverpleegkundigen door reflecties op objecten uit de bestaande erfgoedcollectie van het Florence Nightingale Instituut. Het project realiseert een aanvulling op de geschiedenis en erfgoed van (wijk)verpleegkunde en biedt nieuwe inzichten in de wijze waarop momenteel wijkverpleegkundigen in de samenleving een plaats krijgen.