In dit vak maak je kennis met belangrijke theorieën en modellen van Communicatiewetenschap. Je leert bijvoorbeeld hoe en waarom mensen media gebruiken, hoe media de samenleving beïnvloedt en je leert de rol van communicatie in ons dagelijks leven beter begrijpen. Dit vak is speciaal ontworpen voor exchange- en keuzevakstudenten.
In dit vak leer je over belangrijke onderzoeksmethoden en statistische analyses. Je maakt kennis met verschillende onderzoeksontwerpen, dataverzameling en data-analyse. Je volgt naast hoorcolleges ook werkgroepen waarin je gaat oefenen met het statistische softwarepakket SPSS.
In dit vak leer je hoe je een onderzoeksmethode kiest en een onderzoeksplan maakt. Je voert samen met je groepje een enquêteonderzoek uit: je stelt vragen, verzamelt antwoorden, analyseert de gegevens en schrijft een rapport. Je gaat ook naar hoorcolleges waar je theoretische kennis opdoet die je direct kunt gebruiken in je onderzoek en die wordt getoetst in een tentamen.
Verdiep je statistische vaardigheden en leer beter te begrijpen hoe je gegevens kan analyseren. Je ontdekt de principes van inferentiële statistiek en leert over steekproeven, het schatten van populatiekenmerken, het testen van nulhypothesen en de kracht van een test. Daarnaast leer je ook hoe je verschillende modellen kunt toepassen met SPSS.
In dit vak staan de basisprincipes van kwalitatief onderzoek in communicatiewetenschap centraal. Je leert over methoden zoals diepte-interviews en focusgroepen, en ontwikkelt vaardigheden voor dataverzameling en analyse. Je voert zelf stapsgewijs een kwalitatief onderzoek uit en leert om kritisch naar de betrouwbaarheid te kijken.
Leer hoe je systematisch kunt onderzoeken wat er in mediaboodschappen wordt gecommuniceerd. We behandelen verschillende onderzoekstechnieken en je krijgt de kans om zelf inhoudsanalyses uit te voeren. Je werkt zowel individueel als in groepjes aan onderzoeksprojecten, waarbij je verzamelde gegevens gebruikt om wetenschappelijke verslagen te schrijven.
Je kiest twee keuzevakken gerelateerd aan communicatiewetenschap (ook wel topics genoemd). Je kan kiezen uit verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld The Crisis of Trust waarin je leert over de invloed van organisaties, media en het publiek op het vertrouwen in onze samenleving. Een ander voorbeeld is Health Communication waarin je leert over de kracht van media in het overbrengen van gezondheidsinformatie en gedragsverandering.