Ben je juist op zoek naar een brede kunsthistorische opleiding met een ruim discipline-specifiek vakkenaanbod? Dan kun je wellicht beter kiezen voor de bachelor Kunstgeschiedenis. Het is daarom aan te raden om voor aanmelding eerst het vakkenaanbod te bekijken en te vergelijken.
Tot de kernvakken van deze master behoren het praktijkvak Kunstkritiek, twee verplichte specialisatievakken en een research seminar. Deze vakken tezamen vormen de basis van jouw kunsthistorische vervolgopleiding. Specialisatievakken en een research seminar volg je binnen de gekozen specialisatie. Het praktijkvak volgen alle studenten van deze master samen.
In de keuzeruimte kun je je kunsthistorische kennis verdiepen of verbreden op een manier die het beste past bij jouw interesses en ontwikkeling. Je kunt vakken kiezen over kunst en cultuur, of juist van een ander vakgebied, praktijkervaring opdoen met een stage, een semester studeren aan een buitenlandse universiteit, of een cursus volgen aan een van de kunsthistorische instituten, in onder andere Rome en Florence. Met je tutor overleg je de invulling van de keuzeruimte en de planning van je studietraject.
Een stage is een uitstekende invulling van je keuzeruimte. Tijdens een stage verruim je je kennis en vaardigheden, doe je werkervaring op en begin je met het opbouwen van een professioneel netwerk. Met het ruime aanbod aan culturele instellingen in Amsterdam is er altijd wel een mooie stageplek te vinden. Onze docenten helpen je graag hierbij.
Excursies naar kunst- en cultuurinstellingen in Amsterdam en elders in het land maken deel uit van verschillende onderwijsmodules. Daarnaast biedt de studievereniging Kanvas een gevarieerd excursieprogramma aan waar je desgewenst aan deel kunt nemen.
In het praktijkvak ‘Kunstkritiek: theorie en praktijk’ combineer je het schrijven van kunstkritiek met het lezen hierover. Je schrijft recensies, interviewt tentoonstellingsmakers, kunstenaars en ontwerpers, en onderzoekt de artistieke en materiële verschijning van kunstvoorwerpen. Daarnaast bestudeer je een aantal belangrijke teksten over de geschiedenis en theorie van kunstkritiek. Hoe verhouden kunstkritiek en kunstgeschiedschrijving zich tot elkaar? Hoe kun je je eigen activiteiten als kunstcriticus duiden? Er wordt intensief samengewerkt met vakspecialisten en je gaat diverse keren op excursie en/of atelierbezoek. Zo ontwikkel je je onderzoeks-, schrijf- en presentatievaardigheden direct in een praktijksituatie.
De master wordt afgerond met een individuele scriptie over een zelfgekozen onderwerp. Het onderwerp kan voortkomen uit een onderwijsmodule maar je kunt ook een nieuw onderwerp kiezen dat jouw speciale interesse heeft. Onder begeleiding van een docent maak je een onderzoeksplan en ga je zelf aan de slag met je onderzoek. Daarnaast volg je een scriptietutorial en vorm je een intervisie-groepje met medestudenten.
De master Kunstgeschiedenis heeft drie specialisaties, die elk bestaan uit 18 EC specialisatievakken en een 18 EC masterscriptie. Sommige vakken, met name in de specialisatie Moderne en hedendaagse kunst, worden in het Engels gegeven. Je maakt, al naar gelang je voorkeur, opdrachten in het Nederlands of in het Engels. Indien je je masterscriptie in het Engels wilt schrijven, kun je hiervoor toestemming krijgen mits minimaal 30 EC van de (examinering van) de gevolgde vakken in het Nederlands was en je deze keuze inhoudelijk kunt motiveren.
Hoe reageren de kunst en kunstenaars op hedendaagse vraagstukken in de cultuur en politiek? Wat heeft het modernisme ons nagelaten? Wat is het 'hedendaagse'? Deze specialisatie is gericht op de kunst, kunstenaars en kunstinstellingen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Je onderzoekt de verschillende praktijken in en het discours over moderne en hedendaagse kunst en ontwikkelt hierbij een kritische benadering.
Verdiep je in de bruisende kunstmarkt en de spectaculaire kunstproductie van de Gouden Eeuw of in de internationale beeldhouwkunst van de Renaissance en Barok. Hoe, door en voor wie werd al dat werk gemaakt dat nu in onze musea hangt? Hoe fungeerden ze in de toenmalige wooncultuur? Of in het publieke domein? Wat betekenen ze nu voor ons? Met het object van studie direct onder handbereik in Amsterdam, ben je bij onze specialisten met hun breed vertakt internationaal netwerk aan het goede adres.
De UvA heeft als enige universiteit in Nederland een leerstoel Middeleeuwse kunst, met een enthousiaste staf van gerenommeerde specialisten. Zij introduceren je in alle aspecten van object-based onderzoek en interpretatie en de bijzondere wetenschappelijke faciliteiten die ons hiervoor ter beschikking staan. Hierdoor maak je kennis met zowel de wereld van het object als de wereld van intensief academisch onderzoek. Ons uiteindelijke doel is te laten zien dat de verre wereld van de Middeleeuwse en Renaissance kunst in feite nog altijd een wezenlijk deel van ons vormt.
Studenten die geïnteresseerd zijn in architectuurgeschiedenis kunnen kiezen voor de interdisciplinaire mastertrack Architectuurgeschiedenis, die in samenwerking met de master Stads- en architectuurgeschiedenis wordt aangeboden. Deze studenten schrijven zich in Studielink in voor de master Geschiedenis, specialisatie Stads- en architectuurgeschiedenis.
Het masterprogramma Kunstgeschiedenis wordt ook in deeltijd aangeboden. De deeltijdopleiding duurt twee jaar (30 EC per studiejaar). Het onderwijs volg je samen met de voltijdstudenten, waarbij je in het eerste jaar begint met de drie kernvakken. Dit biedt je de mogelijkheid om je medestudenten te leren kennen en te ontdekken hoe je je studiepad verder kunt invullen.
Veelbelovende studenten worden aangemoedigd om tijdens hun eenjarige of duale programma over te stappen naar een onderzoeksmaster. Na de selectie en toelating kun je in de meeste gevallen de vakken meenemen die je tijdens het eenjarige of duale programma gehaald hebt. De examencommissie beslist of de vakken hiervoor in aanmerking komen.