Gezondheidszorgpsychologie: Klinische Forensische psychologie
In deze cursus gaat het over de assessment in de forensische sector. Dit is onder te verdelen in diagnostiek en risicotaxatie. De diagnostiek van relevante klinisch psychologische stoornissen (zoals borderline en psychopathie) en de mogelijkheden en beperkingen van diagnostiek komen aan bod. Gezien de aard van de context van de assessment wordt de nodige aandacht besteed aan liegen en veinzen. Tenslotte is risicotaxatie een erg belangrijk onderdeel van de forensische psychologie, en een zorgvuldige selectie van instrumenten om het risico van recidive te voorspellen zal dan ook de revue passeren.
In de cursus wordt aandacht besteed aan de theoretische achtergrond van interventies en risicomanagement binnen de forensische zorg, cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Hierbij worden kennis en vaardigheden verworven die nodig zijn voor behandeling, met het forensisch kader in gedachten. In het specialisatiedeel wordt er aandacht besteed aan het behandelen van specifieke doelgroepen en thema's die veelvoorkomend of bijzonder zijn binnen de forensische zorg.
Tijdens de klinisch forensische stage (6-9 maanden) werk je in de praktijk. Kennis uit de wetenschappelijke opleiding wordt geïntegreerd met kennis en vaardigheden uit het werkveld. De stage kan in verschillende GGZ-settingen worden gelopen, zoals stages in penitentiaire inrichtingen en forensische poliklinieken.
Het gehele mastertheseproject wordt uitgevoerd binnen een periode van 12 weken voltijds. Het is een empirisch onderzoek naar een onderwerp dat klinische forensische relevantie heeft.
De verschillende carrièremogelijkheden en de verdeling tussen theorie en praktijk spraken mij aanLees hier de ervaring van Nisrin