In de master Geneeskunde leiden we studenten op tot basisartsen die klaar zijn voor de toekomst. Dat betekent dat je uitstekende zorg kunt verlenen, de kwaliteit van zorg wil en kan verbeteren en voorbereid bent op toekomstige ontwikkelingen.
🧑🏻⚕️ Stapsgewijze ontwikkeling tot zelfstandig arts
🔎 Programmatisch toetsen en beoordelen
✏️ Ruimte voor zelfontplooiing
De master Geneeskunde duurt drie jaar en bestaat uit 3 onderdelen; de klinische stages (coschappen), keuzeonderwijs en een wetenschappelijke stage. Je leert de volgende vaardigheden: consultvoering, academisch onderzoek, relevante technologieën, preventie en andere maatschappelijke gezondheidszorgissues, interprofessioneel samenwerken, farmacotherapie en goede zorg.
Het volledige studieprogramma inclusief een overzicht van het klinische stageprogramma kun je lezen in de studiegids. Hieronder vind je uitleg over de drie onderdelen.
Tijdens het klinische stageprogramma (coschappen) werk je als masterstudent/coassistent in de patiëntenzorg bij verschillende instellingen en ziekenhuizen en je volgt onderwijs op de faculteit tijdens de onderwijsweken. Je voert allerlei beroepsactiviteiten uit waarin je je kennis en vaardigheden toepast in de praktijk. Bijvoorbeeld consultvoering, maar ook (leren) zorgen voor 'eigen' patiënten.
Je kunt deze onderwijsperiode zelf invullen; hierin wordt veel ruimte gelaten voor je eigen interesses. Je kunt kiezen uit onderwijsmodules (met of zonder contactonderwijs) en/of een niet-klinische stage en/of een klinische stage. Je kunt kiezen uit het vaste aanbod of zelf een keuzeonderwijsonderdeel kiezen. In alle gevallen mag je ervoor kiezen het keuzeonderwijs in Nederland of in het buitenland te volgen.
Met deze fulltime stage doe je ervaring op met medisch-biologisch, klinisch of maatschappijgericht wetenschappelijk gezondheidsonderzoek. Ook leer je hoe je op een wetenschappelijke manier verslag doet. Uitgangspunt is dat elke student binnen een lopende onderzoekslijn een eigen onderzoeksproject uitvoert.
Bij de master Geneeskunde heb je de mogelijkheid om je eigen studieroute te bepalen. Daarmee kun je de periode tussen de bachelor Geneeskunde en master Geneeskunde (de zogeheten wachttijd) verlengen of verkorten. Je kunt starten met keuzeonderwijs, met je (verlengde) wetenschappelijke stage of met je klinische stages. Lees meer over studieroutes bij Startdata master Geneeskunde.
Wil je arts worden, maar heb je geen bachelor Geneeskunde vooropleiding? In oktober 2024 opent de inschrijving voor de premaster van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam voor studiejaar 2025-2026.
Getalenteerde studenten die een carrière als arts en onderzoeker ambiëren, kunnen solliciteren voor een MD/PhD-programma. Tijdens het MD/PhD-programma combineer je je master Geneeskunde met promotieonderzoek.
Om in aanmerking te komen voor een MD/PhD-programma moet je tijdens je bachelor al onderzoek hebben gedaan en uitstekende cijfers en beoordelingen hebben behaald. Ook mag je geen onnodige studievertraging hebben opgelopen.
Het is mogelijk om de master Geneeskunde in deeltijd te volgen. Dit is voorbehouden aan studenten die een geldige reden hebben en toestemming krijgen voor het studeren in deeltijd. Voorbeelden van redenen zijn de zorg voor kleine kinderen, een chronische ziekte of de topsportstatus. De klinische stages in de deeltijdopleiding worden vooral in de regio Amsterdam gelopen.
Bekijk het deeltijdprogramma (klik op de link en scroll naar beneden).
Wil je in deeltijd studeren? In de flowchart vind je het aanvraagproces om in deeltijd te volgen (pdf).
Studenten die de dubbele bacheloropleiding Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen hebben afgerond, of studenten die een bachelor Geneeskunde én een bachelor Biomedische Wetenschappen hebben afgerond, kunnen zich inschrijven voor de dubbele masteropleiding Geneeskunde en Biomedical Sciences.