Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Theaterwetenschap dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

Voorwaarden

De voorwaarden voor toelating met een colloquium doctum zijn:

  • Je hebt voor aanvang van de studie de leeftijd van 21 bereikt. Ben je nog geen 21, dan mag je je aanmelden voor het colloquium doctum, maar je mag pas met de gekozen studie beginnen als je 21 jaar oud bent.
  • Je bent in het bezit van de vwo-deelcertificaten Nederlands, Engels en Geschiedenis. De deelcertificaten mogen conform de regels van de rijksoverheid niet ouder zijn dan 10 jaar.

Aanmelden voor het colloquium doctum

Je kunt je aanmelden voor het colloquium doctum met een UvAnetID. Je krijgt een UvAnetID nadat je via Studielink een verzoek tot inschrijving voor de bacheloropleiding hebt gedaan. De deadline voor het inschrijvingsverzoek via Studielink is 1 mei.

Vervolgens registreer je je voor toelating via de regeling Colloquium doctum. Dit heeft pas zin als je de vereiste vwo-deelcertificaten hebt gehaald. De UvA neemt zelf geen toetsen af, ze controleert uitsluitend of je de vereiste deelcertificaten hebt. Wanneer is vastgesteld dat je inderdaad over de genoemde deelcertificaten beschikt, geldt het colloquium doctum als behaald.

Deelcertificaten behalen

Ben je nog niet in het bezit van de juiste vwo-deelcertificaten, dan kun je je vanaf half oktober tot en met 31 december op de website van DUO aanmelden voor staatsexamens. Hiermee haal je losse vwo-deelcertificaten. Het voorbereiden op het staatsexamen doe je zelfstandig of via bijvoorbeeld de NHA, de LOI of een ROC. 

Buitenlandse vooropleiding

Kandidaten met een buitenlandse vooropleiding dienen tevens het staatsexamen Nederlands als tweede taal, niveau 2 (NT2-II), met succes te hebben afgerond. Je kunt je hierop voorbereiden via verschillende cursussen van het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT).

Vrijstellingen

Op grond van bepaalde examens en/of vooropleidingen kun je vrijstelling krijgen van een of meerdere onderdelen van het colloquium doctum. Diploma's of certificaten die je vrijstelling verlenen dienen voor 20 augustus toegevoegd te worden aan je digitale aanmelddossier.

Certificaten waarvoor de Faculteit der Geesteswetenschappen in ieder geval vrijstelling verleent, zijn:

  • International Baccalaureate (IB)

Het IB-examen is gelijkgesteld met een vwo-examen. Afzonderlijke vakken van het IB gelden als deelcertificaat.

  • Taaltoetsen

De Colloquium Doctum Commissie van de Faculteit der Geesteswetenschappen accepteert alleen taaltoetsen die in de afgelopen twee jaar zijn afgelegd, gerekend vanaf het moment dat je je verzoek tot vrijstelling indient.

Engels

  • IELTS (International English Language Testing System): met een gemiddelde van 6,5 of hoger en een minimum score van 6,0 voor de afzonderlijke onderdelen. Zie: IELTS.
  • Cambridge International Examination: minimaal 180 op Cambridge C1 Advanced, minimaal 200 op Cambridge C2 Proficiency. Zie: Cambridge English.
  • TOEFL test: minimum score 92, minimaal 22 op losse onderdelen. Zie: TOEFL.

Duits

Voldoende resultaten op de B1 (Zertifikat Deutsch), B2 (Goethe-Zertifikat B2), C1 (Goethe-Zertifikat C1) of C2 (Zentrale Oberstufenprüfung). Deze test wordt o.a. in Amsterdam afgenomen door het Goethe Instituut.

Frans

Voldoende resultaten op de drie verplichte onderdelen van de TCF. Deze test is twee jaar geldig en kan worden afgelegd bij het Institut français.

  • Elders behaald colloquium doctum

In sommige gevallen wordt (gedeeltelijk) vrijstelling verleend op grond van een colloquium doctum dat aan een andere faculteit aan de UvA of universiteit in Nederland is behaald. Dit is ter beoordeling van de Colloquium Doctum Commissie. De verkregen toelatingsbeschikking dien je mee te sturen met je aanmelding. Alleen een toelatingsbeschikking gebaseerd op deelcertificaten die niet ouder zijn dan 10 jaar wordt geaccepteerd.

Deadlines

  • 12 december: nagaan of je recht hebt op vrijstelling.
  • 31 december: deadline aanmelden staatsexamens.
  • 1 mei: deadline van de inschrijving voor je bacheloropleiding via Studielink.
  • mei: aanmelden voor de UvA Matching van je bacheloropleiding. De UvA Matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving en vindt plaats in de periode eind mei t/m half juni. Na je aanmelding via Studielink ontvang je informatie over de UvA Matching.
  • de op één na laatste werkdag in augustus: deadline voor toelating via de regeling Colloquium doctum. 
  • laatste werkdag in augustus: deadline voor het inleveren van de gewaarmerkte kopieën van de vereiste vwo-certificaten.

Contact

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen, neem dan contact op via cd-fgw@uva.nl.