De focus ligt enerzijds op de theorie, analyse en geschiedenis van theater en performance. Anderzijds is er ook aandacht voor de dramaturgie, de verbinding van theorie en praktijk.
Theaterwetenschap onderhoudt uitstekende contacten met theaters als het Muziektheater, Internationaal Theater Amsterdam, de Brakke Grond en Frascati en met vooraanstaande theater- en dansgezelschappen als ITA, ICK en de Toneelmakerij. Theaterwetenschap werkt ook nauw samen met de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans en andere theateropleidingen in binnen- en buitenland. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats van studenten en docenten van verschillende universiteiten in Europa en de rest van de wereld.
In elke fase van de studie komen theorie, analyse, geschiedenis, dramaturgie en academische vaardigheden aan bod. In het eerste jaar van theaterwetenschap ligt de nadruk nog enigszins op kennis, inzicht en vaardigheden opdoen. Daarna komt de focus steeds meer op toepassing van kennis en vaardigheden te liggen. Het onderwijs is dan kleinschaliger en er is veel keuzevrijheid.
Je kunt deze bachelor ook in deeltijd studeren. Je volgt dan dezelfde vakken als de voltijdstudenten, maar je hebt minder vakken per studiejaar en je behaalt 30 EC per studiejaar (voltijdstudenten: 60 EC). Deeltijdstudenten ronden deze opleiding in zes jaar af. Net als voor voltijdstudenten geldt er een bindend studieadvies (BSA): in het eerste studiejaar moet je minimaal 24 EC behaald hebben om je opnieuw te kunnen inschrijven voor het tweede studiejaar. Het collegegeld voor een deeltijdopleiding ligt iets lager dan het tarief voor voltijdopleidingen, zie ook Collegegeld. Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering.