
Sociale geografie en Planologie
Elk studiejaar heeft een thema. Het eerste jaar staat ‘ontmoeten’ centraal. Het tweede jaar ‘verkennen en ontwikkelen’ en in het derde jaar ‘ontwikkelen’.
Leer hoe geografen sociale kwesties en processen bestuderen. Je ontdekt kernbegrippen zoals plaats, ruimte en globalisering. Aan de hand van hoorcolleges en opdrachten ontwikkel je academische lees- en schrijfvaardigheden en krijg je een brede basis voor verdere specialisatie.
Onderzoek hoe steden en regio's worden gevormd door sociale, ruimtelijke, politieke en economische dynamieken en planningsinterventies. Je ontdekt de rol van ruimtelijke planners en de evolutie van planningsbenaderingen, van top-down naar bottom-up. Je ontwikkelt analytische en creatieve vaardigheden om stedelijke en regionale uitdagingen aan te pakken.
Ontwikkel academische vaardigheden te ontwikkelen, zoals kritisch denken en projectvaardigheden. Je past je kennis toe in een eigen onderzoek en leert interviewtechnieken. Het vak eindigt met posterpresentaties waarin je je werk bespreekt en evalueert met medestudenten en docenten.
Leer over sociaal-ruimtelijk onderzoek, belangrijke onderzoeksmethoden en praktische vaardigheden in Geografische Informatie Systemen (GIS). Dit vak omvat hoorcolleges, werkgroepen en GIS-labsessies, waarmee je ruimtelijke onderzoeksmethoden begrijpt en toepast.
Ontdek hoe steden veranderen en waarom. Bestudeer factoren die steden zoals Amsterdam beïnvloeden, waaronder samenleving, economie en technologie. Met concepten uit eerdere vakken begrijp je hoe geografen en planners stedelijke veranderingen zien en vormgeven. Dit bereidt je voor op meer gespecialiseerde onderwerpen in latere jaren.
Raak bekend met de aard en basis van statistische analyse, door het verkennen van de drie essentiële aspecten van het vak: Statistiek, Kwantitatieve Analyse en GIS/Cartografie. Leer o.a. resultaten te interpreteren en kritisch te reflecteren op analyses, en het ontwerpen van thematische kaarten.
In dit vak richt je je op herontwikkeling van gebieden in de regio Amsterdam vanwege beperkte ruimte. Je onderzoekt een toegewezen gebied en neemt verschillende perspectieven van belanghebbenden zoals woningcorporaties en bewoners in overweging. Via groepswerk ontwikkel je een visie voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied, gebaseerd op het perspectief van de belanghebbenden en gebruikmakend van kennis uit andere vakken.
Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de studiegids (in het Engels).
Het afnemen van een interview is spannend, maar levert vaak interessante resultaten op voor jouw onderzoek.Lees wat Jouk vertelt over deze opleiding
De studie is prima te combineren met je sociale leven. Zeker als je net zoals ik veel elementen interessant vindt en dus gemotiveerd kan leren.Lees wat Lucas vertelt over de opleiding