Voor veel studenten is het beginnen aan een onderzoek het lastigst, aangezien je dan nog niet zo een scherp beeld hebt wat je wil/moet doen. Als het onderzoek eenmaal van start is rol je er vanzelf steeds meer in en wordt het uitvoeren steeds leuker. Wat ons heeft geholpen is de ondersteuning van de docenten tijdens deze week. Met dagelijkse feedback momenten en algemene sessies werden we goed op gang geholpen en konden we altijd onze vragen stellen.
Wij hebben uiteindelijk een onderzoek uitgevoerd over de energietransitie op Texel en de rol van de gemeente. Tijdens onze interviews hebben wij verschillende bewoners gevraagd hoe zij hier tegen aan kijken en wat de gemeente volgens hen nu goed en minder goed aanpakt in de transitie. Het afnemen van een interview is spannend, maar levert vaak interessante resultaten op voor jouw onderzoek.
Het uitdagende gedeelte komt echter na het verzamelen van alle interviews en vragenlijsten. Welke informatie wil je precies gebruiken om een juist antwoord te geven op je onderzoek? Omdat jij deze data zelf hebt verzameld, weet je precies wat je nodig hebt en hoe je de informatie op een duidelijke manier kan opschrijven. Het gehele onderzoek voelt daarom veel persoonlijker als je echt zelf alle stappen moet nemen.
Na het onderzoek werd ons gevraagd of wij een artikel wilden schrijven voor een website met geografisch nieuws. Wij twijfelden niet om dit te doen. Zo konden wij de resultaten van ons onderzoek nog verder verspreiden, waardoor je echt een gevoel krijgt dat je de mensen op Texel nog meer helpt.