Met een diploma van de bachelor PPLE (majow Law) of Liberal Arts and Sciences van het Amsterdam University College (AUC) ben je niet direct toelaatbaar tot een juridische Nederlandstalige master van de UvA. Ook geeft dit geen civiel effect. Wil je dat wel? Je kunt dan een verkort programma volgen van de bachelor Rechtsgeleerdheid. We noemen dit het civiel effectprogramma. Civiel effect heb je nodig om een togaberoep uit te oefenen. Na afronding van dit traject heb je recht op een bachelordiploma Rechtsgeleerdheid en ben je toelaatbaar tot de volgende masters:
Na afronding van een van de bovenstaande masters voldoe je aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht. De master moet 60 EC aan vakken op het gebied van het Nederlandse positieve recht bevatten. Dit betekent dat er enkele keuzevakken in deze masterprogramma's zijn die je niet kunt opnemen in de 60 EC. Bekijk hieronder de lijst met vakken per startjaar van je master.
Wil je een juridische master aan de UvA volgen die niet in het rijtje hierboven staat? Neem dan contact op met een studieadviseur voor de aanvullende toelatingseisen.
Daarnaast is het binnen geen enkele master toegestaan om meer dan 6 EC aan Amsterdam Law Practice-vakken op te nemen.
Daarnaast is het binnen geen enkele master toegestaan om meer dan 6 EC aan Amsterdam Law Practice-vakken op te nemen.
Daarnaast is het binnen geen enkele master toegestaan om meer dan 6 EC aan Amsterdam Law Practice-vakken op te nemen.
De voorwaarden voor toelating tot het civiel effectprogramma zijn:
Het civiel effectprogramma voor afgestudeerde PPLE- en AUC-studenten (major Law) bestaat uit de volgende vakken:
Privaatrecht
Strafrecht
Staats- en bestuursrecht
Internationaal publiekrecht en Europees recht zijn al onderdeel van de Law Track binnen de PPLE- en AUC-bachelor.
Als je het civiel effectprogramma wilt volgen, schrijf je dan via Studielink in als bachelorstudent voor de bachelor Rechtsgeleerdheid (niet als schakelstudent of als bijvakstudent). Vul vervolgens onderstaand formulier in om je op te geven voor het civiel effectprogramma (de verkorte bachelor). Dit kan je doen zodra je aan alle eisen voor het programma voldoet en je je hebt ingeschreven als bachelorstudent van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Vul het in ieder geval voor 1 juli 2024 in en lever de verklaring van de Examencommissie over je scriptie uiterlijk 31 juli in (zie voorwaarden toelating civiel effectprogramma).
Download het inschrijfformulier civiel effectprogramma (pdf)
Zorg ervoor dat je geen hiaat laat vallen tussen je afstuderen bij PPLE of het AUC en de start van je inschrijving als bachelorstudent Rechtsgeleerdheid. Onder bepaalde voorwaarden betaal je dan collegegeld dat overeenkomt met het wettelijk collegegeld. Check altijd jouw situatie in het inschrijvingsbesluit 2024-2025 of vraag het na bij de Centrale Student Service Desk.
Nee, het is niet verplicht dit programma aansluitend te volgen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen eerst een tussenjaar te nemen. Hou er wel rekening mee dat aanmelden voor het programma enkel mogelijk is per september én dat later starten met de bachelor kan betekenen dat je meer collegegeld moet betalen. Laat je daarom over de hoogte van het collegegeld goed informeren door de Centrale Student Service Desk.
Je wordt in het eerste jaar automatisch voor de vakken aangemeld. Je zit altijd samen met je medestudenten van het civiel effectprogramma in een werkgroep, soms in combinatie met (Honours-)studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Als je bent aangemeld voor het vak, dan ben je ook automatisch aangemeld voor het tentamen en de herkansing.
Nee. Behaalde resultaten van bachelorvakken blijven 10 jaar geldig en zullen niet na 1 jaar vervallen. Je moet je wel elk jaar herinschrijven voor de bachelor Rechtsgeleerdheid via Studielink en je wordt alleen in het eerste jaar aangemeld voor de vakken. Doe je langer dan 1 jaar over het programma, dan moet je je voor je resterende vakken zelf aanmelden. Heb je vragen over je studieplanning, neem dan contact op met de studieadviseurs.
In beginsel kan dit wel, echter, wij garanderen enkel civiel effect bij het behalen van het civiel effectprogramma in combinatie met een Nederlandse juridische master (de specifieke masters die aansluiten op het programma) aan de UvA. Een andere universiteit kan wellicht anders oordelen over het civiel effectprogramma en vereisen dat je nog aanvullende vakken behaalt. Zorg ervoor dat je je altijd goed laat informeren door de betreffende universiteit voordat je aan een master begint om er zeker van te zijn dat je civiel effect kan behalen.
Heb je nog vragen over dit programma? Neem dan contact op met de Onderwijsbalie.