Tijdens je bachelor Rechtsgeleerdheid krijg je een brede basis met kennis van alle rechtsgebieden. Je leert analytisch denken en leert onderzoeken, schriftelijk argumenteren en presenteren. Tijdens de Amsterdam Law Firm werk je elke week in kleine groepen aan echte zaken. Dit draagt bij aan je ontwikkeling als jurist. Zo verken je naast de inhoud ook de verschillende rollen zoals, rechtswinkelier, bedrijfsjurist, ambtenaar, rechter, officier van justitie of advocaat en ervaar je wat er bij je past.
Studievereniging JFAS organiseert ook bezoeken aan kantoren en andere rechterlijke instanties. Zo kom je makkelijk in contact met potentiële toekomstige werkgevers.
Carrièreplatform Magnet.me keek hoe vaak studenten op basis van hun studieachtergrond werden benaderd door werkgevers. Op plaats 30 is Rechtsgeleerdheid van de UvA de juridische bachelor die het hoogst genoteerd staat in de lijst.
Onze afgestudeerden zijn werkzaam als:
De meeste studenten kiezen ervoor om na hun bachelor nog een master te volgen. Dan kun je je specialiseren in een van de rechtsgebieden. Heb je interesse in een van de zogenaamde ‘togaberoepen’ (advocaat, rechter of officier van justitie), dan moet je eerst een master behalen. Aan de UvA kun je kiezen uit zowel Nederlandstalige als Engelstalige masteropleidingen.
‘Na mijn bachelor heb ik Strafrecht en Staats- en bestuursrecht gedaan. Ik zat in de bezwaarschriftencommissies die de burgemeester moesten adviseren bij de Directie Juridische Zaken bij de gemeente tijdens mijn stage. Nu adviseer ik het bestuur in bezwaarzaken en vertegenwoordig de burgemeester en het college bij de rechtbank en bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.'
Willemijn Timmer wilde altijd al Rechten studeren. Niet alleen omdat ze wist dat het haar een brede toegang tot de arbeidsmarkt gaf. Ze had ook een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en wilde iets veranderen in de wereld. ‘Het klinkt zo naïef, want het is heel lastig om echt iets van betekenis te doen. Maar ik vind dat ik er bij FrieslandCampina in de buurt kom.’
Na het behalen van zijn masters Arbeidsrecht en Privaatrechtelijke rechtspraktijk begon Niels met zijn onderzoek. In zijn proefschrift onderzocht hij het individuele beschermingsniveau van zzp’ers. Hij promoveerde bij de sectie Arbeidsrecht, maar in zijn proefschrift combineerde hij beide masters: arbeidsrecht en verbintenissenrecht. ‘Dit zijn twee facetten waar ik in mijn studie mee bezig ben geweest.’ Inmiddels werkt Niels als universitair docent aan de UvA.
Na zijn bachelor Rechtsgeleerdheid en master Commerciële rechtspraktijk aan de UvA werkt Teun nu als advocaat bij A&O Shearman (Allen Overy Shearman Sterling LLP) in Amsterdam. ‘Naast de inhoudelijke juridische kennis van de studie komen ook de vaardigheden die je leert tijdens de Amsterdam Law Firm goed van pas. Je leert effectief juridisch communiceren, zowel schriftelijk als mondeling, wat erg belangrijk is als transactieadvocaat.'
De meeste studenten kiezen ervoor om na het behalen van de titel LLB nog een master te volgen. Dan kun je je specialiseren in een van de rechtsgebieden. Heb je interesse in een van de zogenaamde ‘togaberoepen’ (advocaat, rechter of officier van justitie), dan moet je eerst een master behalen. Aan de UvA kun je kiezen uit zowel Nederlandstalige als Engelstalige masteropleidingen. Bekijk alle juridische masters.
Om voor advocaat te kunnen studeren of bijvoorbeeld Officier van Jusitie of Rechter te worden, heb je 'civiel effect' nodig. Om aan deze vereisten te voldoen, moet je een juridische master volgen. Bekijk alle juridische masters.
De loopbaanadviseurs van het UvA Student Careers Centre zijn gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van studenten en afgestudeerden in het vinden van een passende baan. Ze begeleiden je bij je oriëntatie- en keuzevragen. Je kunt bij hen terecht voor informatie, advies, workshops, evenementen en individuele begeleiding.