Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.
Schrijf je voor 1 mei in via Studielink (zie stap 3).
Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je instromen in de bachelor Onderwijswetenschappen. Ook een hbo-(propedeuse)diploma of een gelijkwaardig diploma voldoen.
Engels komt goed van pas omdat veel van het studiemateriaal in deze taal is geschreven. Je hebt verder wiskundekennis nodig op 5 havo- of 6 vwo-niveau.
Heb je lange tijd niets aan wiskunde gedaan of heb je helemaal geen wiskundekennis, dan raden we je aan dit voor de start van de studie op te halen.
Lees verder over de mogelijkheden.
Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor. De opleiding stelt geen aanvullende eisen. De opleiding blijkt wel vaak te zwaar te zijn voor een hbo-propedeuse student. Je kunt ook je hbo-bachelor voltooien en gebruikmaken van een van de mogelijkheden om door te studeren in een universitair masterprogramma.
Voor veel masterprogramma’s moet je een premaster (ook wel schakelprogramma genoemd) volgen na het behalen van je hbo-bachelordiploma. Om toegang te krijgen tot de premasters van Pedagogische en Onderwijswetenschappen, moet je wiskunde op 5 havo- of 6 vwo-niveau hebben behaald.
Meer informatie over het schakelprogramma POW voor hbo-studenten.
Ben je 21 jaar of ouder en heb je onvoldoende vooropleiding? Via een colloquium doctum kun je eventueel alsnog toelating krijgen tot de opleiding. Zie voor meer informatie het kopje Colloquium doctum onderaan deze pagina.
Neem voor meer informatie over de aansluitmogelijkheden contact op met een van de studieadviseurs.
Bekijk voordat je je inschrijft de hoogte van het collegegeld dat je moet gaan betalen. Hoeveel collegegeld je betaalt, hangt af van je nationaliteit, de opleiding die je volgt en – als je het wettelijke collegegeld moet betalen – of je in voltijd of deeltijd studeert:
Naast het collegegeld ben je geld kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd ook rekening met andere kosten, zoals voor eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.
Inschrijven voor een opleiding gaat via Studielink. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.
Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.
Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren en zo test je of de opleiding echt bij je past.
Lees meer over UvA Matching
UvA Matching vindt plaats in de periode van maandag 2 juni t/m vrijdag 13 juni 2025. Volg de link hieronder voor het programma voor Matching bij de bacheloropleiding Onderwijswetenschappen.
Elk semester meld je je aan voor je vakken. Zonder vakaanmelding kun je geen onderwijs volgen. De vakaanmelding verloopt via de applicatie GLASS.
De aanmeldperiode voor alle vakken van het eerste semester start in juni; de vakaanmelding voor het tweede semester start in december.
De vakaanmeldingsprocedure vind je op de studentensite op de pagina Vakaanmelding via GLASS (kies bovenaan in het dropdown menu eerst je opleiding).
De opleiding begint met een introductiedag in de laatste week van augustus. Ook wordt er in het najaar een introductiekamp georganiseerd door studievereniging Comenius. In juni ontvang je per e-mail meer informatie hierover van de onderwijsadministratie.
Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.
Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen. Zorg ervoor dat je de betaling voor 31 augustus hebt geregeld.
Colloquium doctum is een wettelijke regeling die mensen van 21 jaar of ouder die onvoldoende vooropleiding hebben, de mogelijkheid biedt om tot een universitaire opleiding toegelaten te worden.
De inhoud van het Colloquium doctum is per opleiding en instelling verschillend. Wanneer u het examen met goed gevolg hebt afgelegd, hebt u dan ook uitsluitend toelating tot de aangevraagde opleiding aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het studiejaar dat erop volgt.
Het volledige Colloquium doctum (toelatingsexamen) voor Pedagogische wetenschappen (inclusief Universitaire PABO) en Onderwijswetenschappen bestaat uit een motivatiegesprek en het behalen van de vakken Wiskunde, Engels en Nederlands op VWO-niveau.
Het staatsexamen VWO Wiskunde, Nederlands en/of Engels verleent vrijstelling voor de desbetreffende onderdelen, mits het behaalde cijfer 5.5 of hoger is. In geval van een VWO-certificaat dient naast het centrale examen tevens het eindcijfer van het betreffende vak een voldoende te zijn.
Let op! Aanmelden voor de staatsexamens moet vóór 1 januari gebeuren.
Heb je na het lezen van bovenstaande bijlage nog vragen? Neem dan contact op met de Onderwijsbalie Pedagogische en Onderwijswetenschappen.