
Tijdens de bachelor ga je aan de slag met deze drie vaardigheden, om je voor te bereiden op jouw carrière als onderwijswetenschapper. Adviseurs geven advies over beleid en levenslang leren, aan scholen maar ook aan het ministerie, bedrijven en organisaties. Onderzoekers duiken in vraagstukken over leren en onderwijs, op zoek naar manieren om het te verbeteren. Ontwerpers ontwikkelen educatief materiaal dat echt werkt in de praktijk. Tijdens de studie ontdek je vanzelf waar jouw passie ligt en welke rol het beste bij jou past.
In dit vak Onderzoeksmethodologie leer je essentiële principes van sociaalwetenschappelijk onderzoek, ethische normen en verschillende onderzoeksmethoden, waaronder steekproeftrekking en experimenteel onderzoek. Je ontwikkelt vaardigheden om onderzoek kritisch te evalueren, zelf eenvoudige empirische vraagstukken op te zetten, te analyseren en te communiceren.
In deze cursus Onderwijswetenschappen maak je kennis met het vakgebied en de centrale begrippen en theorieën. Je verkent actuele onderwijsvraagstukken en onderzoeksgebieden op macro-, meso- en microniveau. Er worden zes thema's behandeld met basis- en verdiepingscolleges door verschillende docenten van de opleiding.
Ontdek de basis van Pedagogische wetenschappen: kindconcepten, opvoedingsdoelen, -gedragingen en -stijlen. Leer over pedagogische theorieën en belangrijke begrippen zoals risicofactoren en leefmilieus. Verken verschillende pedagogische werkvelden en hun geschiedenis, en ontwikkel je vaardigheden door casussen te analyseren. Een inleiding tot dit boeiende vakgebied!
Je leert belangrijke statistische basisbegrippen en technieken toe te passen, zoals centrum- en spreidingsmaten, grafische weergaven en kansberekening. Ook leer je statistische analyses uitvoeren met SPSS en conclusies trekken op basis van de resultaten. Het vak Beschrijvende statistiek bereidt je voor op verdere methoden en technieken in wetenschappelijk onderzoek.
Professionele Vaardigheden I richt zich op het aanleren van basisgespreksvaardigheden en -technieken voor gedragswetenschappers. Je leert verschillende gesprekstechnieken en hoe je feedback kunt geven en ontvangen. Het doel is om bewustzijn te creëren over je eigen communicatiestijl en te reflecteren op je vaardigheden.
De cursus Testen en Meten geeft een introductie in het meten en testen in pedagogisch en onderwijskundig onderzoek. Je leert principes van itemconstructie, gegevensverwerking, betrouwbaarheidsonderzoek en exploratieve factoranalyse. Daarnaast leer je diagnostische oordelen te vormen op basis van testgegevens en deze te communiceren. De cursus omvat kennisclips, responsiecolleges, voortgangstoetsen, werkgroepen en zelfstudie, en wordt afgesloten met een meerkeuzetentamen en individuele SPSS-opdracht.
De module Curriculumstudies biedt een introductie in een complex vakgebied binnen de Onderwijswetenschappen. Je leert over verschillende theoretische oriëntaties en benaderingen rondom curriculumontwikkeling en -implementatie. De module behandelt vragen over wat er geleerd moet worden, wie invloed heeft op curriculumontwikkeling en hoe sociale, politieke en economische factoren van invloed zijn op het curriculum. Je ontwikkelt communicatie- en analytische vaardigheden om kritisch te reflecteren op curriculaire kwesties.
Het vak Leren en Instructie behandelt verschillende theoretische perspectieven op leren, zoals behaviorisme, cognitivisme en constructivisme. Je leert over motivatie, zelfregulatie, en sociale en culturele verschillen die van invloed zijn op instructie. Ook leer je methoden voor het ontwerpen en evalueren van instructie in verschillende onderwijssituaties.
Door het volgen van dit vak krijg je inzicht in de structuren en processen van het Nederlandse onderwijsbeleid. Je leert over de verschillende actoren in het onderwijsbestel en hoe beleidskeuzes worden gemaakt. Je krijgt de kans om actuele beleidsproblemen te analyseren en een gewogen oordeel te geven. Daarnaast leer je hoe je helder kunt adviseren en schrijven over belangrijke beleidsvraagstukken.
Dit vak behandelt filosofische vraagstukken rondom onderwijs en opvoeding. Je leert denken over ethische dilemma's in het werkveld, waarbij aandacht wordt besteed aan de belangen van individuen en de samenleving. Onderwerpen als idealen in onderwijs, rechten, en hedendaagse ethische uitdagingen worden besproken met verschillende filosofische perspectieven.
Dit vak behandelt kwalitatief onderzoek en vergelijkt het met kwantitatief onderzoek. Je leert welke vragen met kwalitatief onderzoek kunnen worden beantwoord, hoe je de betrouwbaarheid en validiteit borgt, en verschillende methoden van kwalitatief onderzoek toe te passen, zoals narrative analysis en focus groups.
De leerlijn Academische Vaardigheden en Loopbaanoriëntatie (ACVA) helpt je als aankomend pedagoog of onderwijswetenschapper om academische vaardigheden te ontwikkelen. In de module ACVA-A leer je wetenschappelijke literatuur lezen, samenvatten en structureren, onderzoek te beschrijven en te refereren volgens APA-richtlijnen, en je studievoortgang te bewaken.
In de leerlijn Academische Vaardigheden en Loopbaanoriëntatie (ACVA) leer je als aankomend pedagoog of onderwijswetenschapper academische vaardigheden die je helpen kennis te baseren op wetenschappelijk onderzoek. ACVA-B richt zich specifiek op het ontwikkelen van argumentatievaardigheden, zowel in teksten als mondelinge discussies. We adviseren om eerst ACVA-A te volgen.
Tijdens mijn stage mocht ik zelf lessenseries bedenken, maken en evalueren.Lees de ervaring van Suzan
Het LUMC-ziekenhuis, BAM, Deloitte, het ROC en het ministerie van Onderwijs zijn heel verschillend van elkaar. Deze werkbezoeken maakten duidelijk dat onderwijswetenschappers een bredere rol hebben dan ik dacht.Pleun
Het Jeugdjournaal
Ministerie van Onderwijs
Musea zoals Nemo of het EYE filmmuseum
de Politieacademie of Defensie
Cito (Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling)