Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de bachelor Nederlandse taal en cultuur leer je hoe taal en teksten een rol spelen in belangrijke maatschappelijke problemen. Je leert wetenschappelijke vragen stellen over communicatie, literaire teksten en taal, en schrijft ook meteen teksten voor verschillende media, waarin je het antwoord op complexe vragen helder deelt met de wereld.

Opbouw bachelor

Nederlands studeren opent al bijna anderhalve eeuw de poort naar de samenleving en dat kan op veel manieren, ook de jouwe. We dagen je uit om een gedegen academische opleiding te combineren met je eigen interesses. Je volg vaste programmaonderdelen, met veel aandacht voor analytisch denken, overtuigend en creatief schrijven, interviewen, debatteren en communiceren binnen en buiten je studie. Maar er is ook keuzeruimte waarmee je je kunt profileren, rond bijvoorbeeld diversiteit en meertaligheid, taalsystemen, educatie of het schrijverschap.

Bachelorweek informatiesessie Nederlandse taal en cultuur
Bachelorweek informatieronde (opname)

Zie de opname van onze livesessie tijdens de Bachelorweek van november 2023, waarin de studie Nederlandse taal en cultuur in detail wordt uitgelegd.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Nederlands als wetenschap 1
    Blok 1
    6
  • Nederlands als wetenschap 2
    Blok 1
    6
  • Stemmen van de stad 1
    Blok 2
    6
  • Stemmen van de stad 2
    Blok 2
    6
  • Schrijfatelier: kunst en kunde
    Blok 3
    6
  • Geletterdheid
    Blok 4
    6
  • Literatuur en de wereld van nu
    Blok 4
    6
  • De kracht van literatuur
    Blok 5
    6
  • Publiek Debat
    Blok 5
    6
  • Kruispunten van de Neerlandistiek
    Blok 6
    6
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Bachelor Nederlandse taal en cultuur

Studeren in deeltijd

Je kunt deze bachelor ook in deeltijd studeren. Je volgt dan dezelfde vakken als de voltijdstudenten, maar je hebt minder vakken per studiejaar en je behaalt 30 EC per studiejaar (voltijdstudenten: 60 EC). Deeltijdstudenten ronden deze opleiding in zes jaar af. Net als voor voltijdstudenten geldt er een bindend studieadvies (BSA): in het eerste studiejaar moet je minimaal 24 EC behaald hebben om je opnieuw te kunnen inschrijven voor het tweede studiejaar. Het collegegeld voor een deeltijdopleiding ligt iets lager dan het tarief voor voltijdopleidingen, zie ook Collegegeld. Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering.

Veelgestelde vragen