De werkdruk op de universiteit ligt een stuk hoger dan op de middelbare school. Dat merk je meteen de eerste week. Aan het begin was dit even schakelen, maar gelukkig heeft iedereen dat. Het eerste jaar geeft een heel goed beeld van de vakgebieden binnen de Kunstmatige Intelligentie. Zo krijg je calculus, taaltheorie en taalverwerking, lineaire algebra en cognitieve psychologie. Het eerste jaar is dus vol met verschillende soorten vakken. Ook gaan je programmeervaardigheden al snel omhoog. Als ik erop terugkijk vind ik het echt tof om te bedenken dat ik aan het begin van het eerste jaar over al deze onderwerpen niets wist, en dat ik nu al zoveel meer weet.
Kunstmatige Intelligentie is een super interessant, maar ook breed vakgebied. Je kan Kunstmatige Intelligentie met alle andere interesses combineren. Wat de bachelor Kunstmatige Intelligentie aan de UvA zo leuk maakt is dat Science Park 904 niet super groot is waardoor je mensen al snel leert kennen. De studie zelf is ook kleinschalig, waardoor er genoeg aandacht is voor je eigen ontwikkeling. Daarnaast heb je ook altijd de gelegenheid om vragen te stellen in de werkgroepen.
Probeer eerst uit te vinden welke richting je op wil. Vaak heeft dit al een beetje te maken met de profielkeuze. Als je weet welke richting je op wil kan je kijken naar studies in die richting. Lees de beschrijvingen en maak een selectie van eventuele studies. Ga naar de open dagen. Als een studie op meerdere universiteiten wordt gegeven, kijk dan vooral ook naar hoe de studie op een andere universiteit is. Als je een beetje een goed beeld hebt van welke studies het ongeveer worden, ga dan naar een meeloopdag. Dan proef je echt de sfeer van een universiteit en van de stad.