Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschap duurt drie jaar. De voertaal is Nederlands, maar het lesmateriaal is voornamelijk Engelstalig. In het eerste jaar krijg je een brede oriëntatie in alle disciplines en in het tweede jaar verdiep je je meer in specifieke thema's die jou het meest interesseren. In het derde jaar kies je een minor, om je op weg te helpen naar een master die bij je past. Je vakkenpakket is interdisciplinair, wat betekent dat je meerdere vakgebieden bestudeert en combineert.

Opbouw van de studiejaren

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Actuele maatschappelijke vraagstukken
    Blok 1
    5

    Leer hoe interdisciplinaire wetenschappen inzicht geven in hoe mensen samenleven en maatschappelijke kwesties analyseren. Ontdek verschillende disciplinaire benaderingen, basisprincipes en pas sociaalwetenschappelijke concepten toe op hedendaagse maatschappelijke vraagstukken, met de nadruk op dagelijkse krantenlectuur voor context.

  • Diagnostische Taaltoets ISW
    Blok 1

    De diagnostische toets taalvaardigheid bij ISW helpt schrijfvaardigheidstekorten op te sporen. De toets meet tekstbegrip, alinea-indeling, formulering en correctheid. Bij een onvoldoende biedt de opleiding een gratis remediërende cursus aan.

  • Politiek en samenleving
    Blok 1
    5

    Dit vak biedt een introductie tot de politicologie, waarbij je thema's als o.a. macht, conflict, democratisering verkent. De focus ligt op vergelijkende analyse, waarbij je de Nederlandse politiek in relatie tot andere landen bekijkt. Je verkent ook de verbindingen tussen politicologie en andere wetenschappelijke disciplines zoals o.a. psychologie en sociologie.

  • Academische vaardigheden: Practicum 1
    Blok 1
    Blok 2
    4

    Dit vak legt de basis voor academische vaardigheden en een kritische houding. Je leert lezen, schrijven, studeren, participeren en reflecteren, en ontwikkelt een academische mindset voor succes in je verdere studiejaren.

  • Individu en identiteit
    Blok 2
    5

    Dit vak introduceert psychologie, waarbij de focus ligt op individueel gedrag en groepsdynamiek. Je onderzoekt cognitieve vermogens, leren, emoties en motivatie. De sociale psychologie benadrukt groepsinvloeden op gedrag en attitudes, wat aansluit bij andere sociale wetenschappen.

  • Mens en maatschappij
    Blok 2
    5

    Dit vak is een introductie tot de sociologie en bouwt voort op eerdere kennis over sociale vraagstukken en psychologie. Verken vragen die sociologen stellen, de theorieën die ze ontwikkelen en het empirische bewijs daarvoor. Je behandelt drie belangrijke sociologische thema's: sociale ongelijkheid, sociale cohesie en cultuur aan de hand van actuele voorbeelden.

  • Integratiepracticum: In- en uitsluiting
    Blok 3
    6

    Onderzoek diverse diversiteitskwesties in samenwerking met maatschappelijke of overheidsinstanties. Analyseer casussen, verken oplossingen op sociaalwetenschappelijk vlak en werk transdisciplinair. Gastcolleges en literatuurstudie bereiden je voor, terwijl de begeleider de academische en praktische waarde bewaakt. Een intensieve leerervaring onder deskundige begeleiding.

  • Cultuur en context
    Blok 4
    5

    Dit vak richt zich op de evolutie van het begrip 'cultuur' binnen de antropologie, zijn filosofische invloeden en de interdisciplinaire waarde ervan. Verken de geschiedenis en theorieën van culturele antropologie in hoorcolleges en bestudeer invloedrijke teksten tijdens werkgroepbijeenkomsten. Leer daarnaast over etnografisch onderzoek via recente monografieën.

  • Academische vaardigheden: Practicum 2
    Blok 4
    Blok 5
    4

    Dit practicum focust op praktijkgerichte en transdisciplinaire aanpak van diversiteitsvraagstukken. Je kiest een casus uit het maatschappelijk middenveld of vanuit de overheid, analyseert deze in groepen en stelt praktische oplossingen voor. Voorbereiding omvat (gast)colleges en literatuurstudie. De begeleider waarborgt sociaalwetenschappelijke benaderingen en transdisciplinair denken. Een intensieve leeromgeving onder begeleiding van ervaren docenten.

  • Onderzoeksmethoden 1: Grondslagen, onderzoeksopzet en dataverzameling
    Blok 4
    Blok 5
    10

    Ontdek de basis van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Je leert onderzoeksvragen formuleren, geschikte methoden kiezen en data verzamelen en analyseren. Deze vaardigheden helpen je bij het begrijpen en toepassen van wetenschappelijk onderzoek.

  • Schaal, plaats en ruimte
    Blok 5
    5

    Onderzoek vragen over wat een stad is, de dynamiek die steden vormt, en de betekenis van stedelijke ruimte. Leer via een sociaal-ruimtelijk perspectief over verstedelijking in historische context en de ontwikkeling van steden in relatie tot sociale, economische en politieke factoren.

  • Integratiepracticum: Duurzaamheid
    Blok 6
    6

    Dit practicum biedt studenten een transdisciplinaire aanpak, waarin theoretische kennis wordt geïntegreerd met praktijkgerichte vraagstukken over duurzaamheid. Je werkt in groepen aan duurzaamheidscasussen uit verschillende sectoren, zoals bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid.

Verplicht vak
Keuzevak
Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de studiegids
Copyright: Toestemming gebruik op website
De combinatie van sociologie, psychologie en antropologie sluit perfect aan bij de veelzijdigheid van Amsterdam. Lees meer over de ervaring van Emma
Extra mogelijkheden
Tijdsverdeling en begeleiding
Veelgestelde vragen