Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur leer je de klassieke talen Grieks en Latijn op hoog niveau, analyseer je klassieke teksten en verdiep je je in de literatuur- en cultuurgeschiedenis van de Oudheid. De opleiding draait om veel meer dan alleen het bestuderen van klassieke teksten. Je leert verder te kijken dan je eigen studie door steeds in gesprek te gaan met andere disciplines zoals geschiedenis, filosofie, kunstgeschiedenis, literatuur en archeologie. Hierdoor ontwikkel je een goed kader om complexe maatschappelijke vraagstukken van vandaag de dag te begrijpen en er een genuanceerde opinie over te vormen.

Opbouw programma

We leiden je op tot een allround academicus met veel kennis over de Klassieke Oudheid. Je wordt getraind in literaire analyse, met inzicht in taal en taalstructuren, kennis van effectieve communicatie, en aandacht voor (cultuur)historische processen. Je leert vanuit een kritische onderzoekshouding en met een internationale blik je kennis toe te passen op nieuwe vraagstukken zowel binnen het vakgebied als daarbuiten.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Grieks 1: taalverwerving en lectuur
    Blok 1
    6
  • Latijn 1: taalverwerving en lectuur
    Blok 1
    6
  • A Cultural History of the Ancient World 1: The Near East and the Greek World
    Blok 2
    6
  • Grieks en Latijn 2: taalverwerving en lectuur
    Blok 2
    6
  • Historical Sources
    Blok 3
    6
  • A Cultural History of the Ancient World 2: The Hellenistic World, Italy and Rome
    Blok 4
    6
  • Grieks en Latijn 3: taalverwerving, filosofisch en retorisch proza
    Blok 4
    6
  • Highlights uit de Griekse en Latijnse literatuur
    Blok 5
    6
  • Griekse Tragedie
    Blok 5
    6
  • Ancient Philosophy
    Blok 6
    6
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Griekse en Latijnse taal en cultuur

Studeren in deeltijd 

Je kunt deze bachelor ook in deeltijd studeren. Je volgt dan dezelfde vakken als de voltijdstudenten, maar je hebt minder vakken per studiejaar en je behaalt 30 EC per studiejaar (voltijdstudenten: 60 EC). Deeltijdstudenten ronden deze opleiding in zes jaar af. Net als voor voltijdstudenten geldt er een bindend studieadvies (BSA): in het eerste studiejaar moet je minimaal 24 EC behaald hebben om je opnieuw te kunnen inschrijven voor het tweede studiejaar. Het collegegeld voor een deeltijdopleiding ligt iets lager dan het tarief voor voltijdopleidingen, zie ook Collegegeld. Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering.

Copyright: UvA
Via de klassieke literatuur maken we kennis met een wereld die verbazingwekkend veel overeenkomsten vertoont met de onze. Mathieu de Bakker, universitair docent Lees het interview