"Ik heb de droom gekoesterd om acteur te worden, ober, architect en pianist. Ik was vroeger al net zo besluiteloos als nu! Als bijbaan help ik m’n oude theatergroepje nog eens een handje en ik ben kortstondig fietsenmaker geweest."
"Future Planet Studies raakt veel onderwerpen en ik ben breed geïnteresseerd, dus dat komt goed overeen met het curriculum. Ook vind ik het fijn om veel samen te werken, al moet je soms geluk hebben met je groepje.
Het heeft zo zijn voor- en nadelen: je leert tijdens FPS zeker om in groepsverband samen te werken. Omdat de werkgroepen per vak vaak verschillen, zit je ook vaak met nieuwe mensen in de groep. Enerzijds is dit leuk, want je leert veel mensen kennen en met veel verschillende mensen samenwerken. Anderzijds is het soms jammer om niet met dezelfde mensen in een groep te zitten: de chemie is met de één nou eenmaal beter dan met de ander, ook in groepsverband.
Daarnaast vind ik FPS tof omdat je veel verschillende projecten aangaat. Zeker met de specialisatie-richting Future Society die ik volg: je pakt veel verschillende maatschappelijke uitdagingen op, op veel verschillende manieren. De onderwerpen die in de vakken behandeld worden, hebben altijd connectie met de praktijk. Bij sommige vakken is die connectie wel wat vager en is de rode lijn niet expliciet benoemd. Dan moet je wat harder zoeken om te begrijpen wat de rol ervan is voor het grote verhaal, en in welke context je deze informatie moet plaatsen."
"Het eerstejaars vak 'Toekomstperspectief voor de Samenleving'. Dit was het eerste gamma-vak dat we hadden, en in de werkgroepen namen we de teksten gezamenlijk grondig door. Zowel de inhoud als de manier waarop de stof behandeld werd, vond ik heel leuk!
Na het kiezen van de major Future Society volg je in het tweede jaar 'Governance and Systemic Transformation'. De ontwikkeling van politieke of bestuurlijke systemen is een onderwerp dat mij erg interesseert, en voor dit vak schrijf je veel essays. Dat is voor mij een haat-liefde-gevalletje, maar uiteindelijk is ook dat goed bevallen."
"De relatieve vrijheid en verantwoordelijkheid die je wordt toegelegd. Vroeger had ik hier sterke behoefte aan, en nam ik deze vrijheid door mijn schoolwerk te verwaarlozen en lessen te skippen. Op de universiteit heb je deze mogelijkheid weliswaar ook, maar je wordt wel uitgedaagd om goed bij de les te blijven en je werk op tijd af te hebben. Als je goed bijblijft, wordt de stof vanzelf interessanter, je werk beter en het studeren geeft je meer voldoening. Als je een studie hebt gekozen waarvoor je jezelf kan motiveren, omdat het je uitdaagt of interesseert, dan wil je er vanzelf energie insteken en krijg je er ook energie van terug!
En daarnaast is ook de hoeveelheid sociale contacten die je opdoet heel leuk: je bent omgeven door leeftijdsgenoten met leuke interesses of hobby’s, in de bloei van hun leven, gemotiveerd en van allerlei uithoeken afkomstig. Je ontmoet veel mensen en doet veel leuke dingen samen. Ik heb op allerlei verschillende plekken gewoond, want veel van mijn onderkomens waren tijdelijke aanbiedingen; een hele goede manier om verschillende wijken van de stad te leren kennen.
Naast mijn studie ben ik voorzitter van een vereniging duurzame studenten: Students For Sustainability Amsterdam, zit ik in een band en klim ik veel. Ik houd ervan om me met veel dingen tegelijkertijd bezig te houden. Af en toe probeer ik iets anders dan studeren en raak ik afgeleid van de studie, maar gelukkig is daar plek voor en mag ik altijd weer terugkomen bij FPS! Doordat ik op tijd aan de bel trok bij de studieadviseur kreeg ik de tegemoetkoming en ondersteuning die ik nodig had."
"Ik ben stiekem nog wat eerstejaarsvakken aan het afronden en hoop volgend jaar klaar te zijn met de bachelor. Misschien doe ik nog een extra minor, iets met politicologie of juist iets met kunstgeschiedenis, en dan begin ik aan een master. Welke dat gaat worden moet ik nog besluiten."