"We begonnen de eerste dag van de excursie met een documentaire op het Science Park over de basisprincipes van energieopwekking. Daarna vertrokken we met de bus naar de Flevopolder om daar een windmolenpark te bezichtigen. Ook kregen we hier een presentatie van iemand die voor Vattenfall werkt. Vervolgens kon de lange busrit richting het zuiden van het land beginnen. Hier gingen we namelijk een wandeling maken door de Groote Peel; een natuurgebied waar vroeger veen/turf werd gewonnen. Hier hebben we onder andere een aantal grondboringen gedaan.
Het laatste deel van de dag hebben we doorgebracht rondom onze overnachtingslocatie (kasteel de Berckt). Met goed gevulde buiken was er nog tijd om gezellig samen ’s avonds een drankje te doen. Ondanks dat we als eerstejaars al vaak samen in de collegebanken hebben gezeten is dit nog steeds een hele mooie manier om elkaar wat beter te leren kennen.
De volgende dag maakten we ons op voor het bezoek aan de bruinkoolmijnen in Duitsland. Echter moesten we uitwijken naar een andere groeve dan in eerste instantie onze bestemming was, vanwege de grootschalige protesten die op dat moment plaatsvonden in het dorpje Lützerath dat gesloopt zal worden voor een uitbreiding van de mijn. Zelf vond ik het enorm interessant dat juist op het moment dat we er met onze studie zo mee bezig waren dit onderwerp zeer actueel werd en overal in het nieuws verscheen. Dit maakte voor mij de relatie tussen de verschillende dimensies binnen een probleem nog beter zichtbaar. Dit is ook direct waarom ik Future Planet Studies zo’n interessante studie vind. Er wordt echt naar alle kanten van een (actueel) probleem gekeken voordat er wordt gezocht naar oplossingen. Dit zorgt ervoor dat je als student op een hele nieuwe manier naar problemen leert te kijken.
Al met al denk ik dat deze excursie een zeer goede basis heeft gelegd voor het vak Energietransities. Bij alle opdrachten die we voor het vak maken moet ik toch weer terugdenken aan de dingen die ik heb gezien en gehoord tijdens de excursie."