"Sinds het begin van mijn studie ben ik ontzettend blij dat mijn keuze op FPS is gevallen. Mijn interesse in een breed scala van disciplines zou in geen enkele andere studie zo goed gerepresenteerd kunnen worden. Het ene moment duik je in een vak waar je antwoorden probeert te vinden op filosofische vragen zoals ‘Wat is kwaliteit van leven?’, ‘Wat is de verantwoordelijkheid die wij dragen tegenover toekomstige generaties?’. Vervolgens duik je in je computer om met behulp van thematische kaarten te bepalen of een gebied gevoelig is voor overstromingen of niet.
De eigen invulling die je binnen deze vakken kunt geven aan opdrachten heb ik altijd bijzonder gewaardeerd. Je krijgt veel ruimte om onderwerpen te kiezen die jou aanspreken, en soms krijg je ook de kans om deze op een creatieve manier in te vullen. Zo heb ik vorig jaar voor het vak Political Economy of Transnational Food Chains samen met twee anderen een podcast gemaakt over de problematiek rond palmolieproductie in Zuidoost-Azië: Sri Lanka in perspectief. Dat is wel even anders dan een paper schrijven achter je laptop.
Zo is geen enkel vak hetzelfde. Wat wél in ieder vak terugkomt, is dat je leert over de complexiteit en veelvoudigheid van problemen en de bijbehorende beleidsvoering. Daarbij is het belangrijk om kritisch te kijken naar je eigen assumpties. Uiteraard leer je ook gestructureerd te schrijven, literatuur uit te pluizen en resultaatgericht samen te werken. Dat laatste is iets wat uiteindelijk natuurlijk op grote schaal moet gaan gebeuren als wij de grote problemen van de toekomst willen tackelen. En dat is natuurlijk waar we heen willen!"