Wat maakt deze studie anders dan andere studies Duits?
Het taalverwervingsprogramma aan de UvA is gekoppeld aan onderwerpen die te maken hebben met de Duitse literatuur, cultuur of geschiedenis. Zo krijg je nooit 'alleen maar' grammatica-les, maar ben je ook altijd bezig met inhoudelijke onderwerpen. Daarnaast analyseer je de Duitse taal, literatuur, cultuur en geschiedenis aan de UvA altijd vanuit een breed perspectief en met blik op het huidige Duitsland in Europese en mondiale context.
Praat je veel Duits in de studie?
Ja, behalve enkele vakken die je samen volgt met studenten van andere talenstudies, is de voertaal altijd Duits.
Is dit een moeilijke studie?
De studie wordt door de meeste studenten wel uitdagend maar niet als bijzonder zwaar gezien. Bij een studie als Duitslandstudies geldt zeker: hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt. Het is natuurlijk afhankelijk van je huidige taalniveau hoeveel werk het aspect taalverwerving voor jou is. Omdat deze vakken altijd gekoppeld zijn aan een inhoudelijke component, hoef je je echter ook niet te vervelen indien je Duitse taalniveau al zeer hoog is. Houd er daarnaast rekening mee dat een studie aan een universiteit veel zelfstudie betekent. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je boeken en artikelen leest ter voorbereiding van de colleges, werkstukken schrijft en presentaties voorbereidt.
Hoe groot is de studie?
Er zijn ongeveer 10 tot 20 eerstejaarsstudenten per jaar, en daarmee is Duitslandstudies een kleinschalige studie. Het voordeel hiervan is dat de colleges heel interactief zijn en je veel met medestudenten en de docenten intensief in gesprek gaat over de stof. Het biedt ook de mogelijkheid om een eigen profiel te ontwikkelen met behulp van het docententeam.
Word ik begeleid tijdens de studie?
Ja, doordat Duitslandstudies een kleinschalige studie is, is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding en maatwerk per student. Je krijgt in je eerste jaar een docenttutor: een docent van de studie bij wie je terecht kunt met je vragen, en met wie je een aantal keer afspreekt om je voortgang te bespreken. Daarnaast is er een contactpersoon voor je buitenlandverblijf en een coördinator voor als je stage wilt lopen. Ook kun je studenten uit andere jaren leren kennen door activiteiten van de studievereniging Sowieso tijdens borrels, excursies en culturele uitjes met een Duitse insteek.