Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ben je na het lezen van de informatie enthousiast geworden over de bachelor Communicatiewetenschap? Schrijf je op tijd in! Zie de onderstaande stappen die je moet doorlopen om je in te schrijven voor de opleiding.

Let op! Onderstaande stappen gelden voor het studiejaar 2025-2026. Er geldt geen selectieprocedure meer voor een start in september 2025.

 

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Inschrijfproces

  • 1. Check de deadlines

    De aanmelddeadline voor bacheloropleidingen is 1 mei.

  • 2. Check de toelatingseisen

    Vwo-profiel

    Je kunt met elk profiel instromen in de bachelor Communicatiewetenschap. Een goede kennis van het Engels is essentieel; de vakken economie, geschiedenis en maatschappijleer kunnen goed van pas komen.

    Hbo-(propedeuse)diploma

    Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor. Vaak blijkt de opleiding in dat geval echter wel zwaar.
    Je kunt ervoor kiezen om eerst je hbo-bachelor te voltooien en daarna gebruik te maken van een van de mogelijkheden om in te stromen in een universitaire master. Bij Communicatiewetenschap volg je na je hbo-opleiding een verkorte bachelor (duur: maximaal 1,5 jaar) of krijg je individuele vrijstellingen toegekend. 

    Colloquium doctum

    Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum.

    Vragen?

    Neem voor meer informatie over de aansluitmogelijkheden contact op met de studieadviseurs

  • 3. Check het collegegeld

    Bekijk voordat je je inschrijft de hoogte van het collegegeld dat je moet gaan betalen. Hoeveel collegegeld je betaalt, hangt af van je nationaliteit, de opleiding die je volgt en – als je het wettelijke collegegeld moet betalen – of je in voltijd of deeltijd studeert:

    Check de collegegeldtarieven

    Overige studiekosten

    Naast het collegegeld ben je geld kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd ook rekening met andere kosten, zoals voor eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

    Meer informatie over kosten

  • 4. Schrijf je in via Studielink
  • 5. Activeer je UvAnet ID

    Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA en je aan te melden voor UvA Matching.

    Let op: na je inschrijving in Studielink kan het tot maximaal 48 uur duren voordat je de email met jouw UvAnetID ontvangt. Zorg er daarom voor dat je de Studielink inschrijving ruim voor de deadline afrond, zodat je de aanmelddeadline niet mist (zie stap 1). 

  • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

    Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je verplicht mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren en zo test je of de opleiding echt bij je past. 

Na voorwaardelijke toelating

  • 7. Doe mee aan de introductiedag

    In de week voor de start van het onderwijs woon je de verplichte introductiedag van de opleiding bij. Als je in september 2025 start met de bachelor, is de introductiedag op dinsdag 26 augustus 2025.

    Deze dag is bedoeld om je klaar te stomen voor de start van de bachelor. Ook word je aangemeld voor de vakken. In juli of begin augustus ontvang je per e-mail nadere informatie over de introductiedag.

  • 8. Vraag je collegekaart aan

    Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

  • 9. Betaal het collegegeld

    Betaal het collegegeld om je inschrijving te voltooien.